Mainos

Ahtisaari esittelee Kosovo-suunnitelman

Ahtisaari on paljastanut ennakkoon, että suunnitelma pyrkii takamaan albaanien ja serbivähemmistön rauhanomaisen rinnakkaiselon.

YK:n erityisedustaja presidentti Martti Ahtisaari esittelee suunnitelman Serbiaan kuuluvan Kosovon uudesta asemasta huomenna. Hän käy ensin Serbian pääkaupungissa Belgradissa ja sitten Pristinassa Kosovossa.

Serbia vastustaa maakuntansa Kosovon itsenäistymistä, minkä puolesta maakunnan albaanienemmistö on taistellut ja äänestänyt.

Maakunta on ollut YK:n hallinnassa sen jälkeen kun sotilasliitto Nato lopetti vuonna 1999 ilmapommituksin Serbian armeijan kovaotteisen taistelun Kosovon albaanisissejä vastaan. Turvallisuudesta vastaavat sotilasliitto Naton johtamat Kfor-joukot, jotka ovat nyt varuillaan levottomuuksien varalta.

Ahtisaaren suunnitelmasta on liikkunut runsaasti ennakkotietoja. Kosovolainen Epoka e Re -sanomalehden mukaan suunnitelmassa on itsenäisyyden ainekset, vaikkei itse sanaa mainitakaan. Kosovo saisi muun muassa oikeuden solmia suhteita kansainvälisiin yhteisöihin.

Ahtisaari on sanonut ennakkoon, että suunnitelma pyrkii takamaan albaanien ja serbivähemmistön rauhanomaisen rinnakkaiselon. Serbeille on tiettävästi luvassa itsehallintoa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.