Mainos

Ahtisaari epäilee talouspakotteiden tehokuutta

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari epäilee talouspakotteiden tehokkuutta kansainvälisessä politiikassa. Ahtisaari sanoi tänään, ettei ole olemassa montaakaan esimerkkiä siitä, että YK olisi saavuttanut talouspakotteiden avulla poliittiset tavoitteensa.

Ahtisaari esitti näkemyksensä avatessaan Helsingissä järjestettävän kansainvälisen symposiumin "Global Governance, United Nations and the Role of International Law". Ahtisaari mainitsi esimerkinä talouspakotteiden tehottomuudesta Irakin, jossa YK:sta "näyttää tulleen eräänlainen oman politiikkansa panttivanki".

-En väitä, ettei niihin (talouspakotteisiin) tulisi koskaan turvautua. Niiden ilmeisin hyöty saattaa olla symbolinen: ne osoittavat kansainvälisen yhteisön päättäväisyyden olla sallimatta laittomasti syntyneen tilanteen jatkumisen ja samalla vähentävät painetta ryhtyä voimakkaampiin toimiin, Ahtisaari sanoi. Tasavallan presidentin mukaan YK:n ja sen jäsenmaiden myönteinen rooli on kuitenkin pakotteita tärkeämpi pyrittäessä globaalin hallinnon tavoitteisiin. Tästä hän mainitsi esimerkkinä mm. Namibian onnistuneen itsenäistymisprosessin 1980-luvun lopulla.

Ahtisaari otti esiin myös YK:n roolin kansainvälisen oikeuden kodifioinnissa ja kehittämisessä. Esimerkkinä hän mainitsi mm. kesällä päättyneen prosessin Kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamiseksi, jota Suomi oli johdonmukaisesti tukemassa. -Uusi tuomioistuin vahvistaa erästä periaatteellista asiaa: sen perustaminen lähettää voimakkaita signaaleja siitä, että on kuitenkin olemassa tietty yksimielisyys perusarvoista muutoin sirpaleisessa kansainvälisessä järjestyksessä, Ahtisaari sanoi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.