Mainos

Ahtisaari ennakkosuosikki Nobel-palkinnon saajaksi

Palkinnon saajan nimi julkistetaan perjantaina kello 12 Suomen aikaa.

Etukäteisarvioissa Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi uumoiltiin tänään presidentti Martti Ahtisaaren lisäksi mm. kansainvälistä atomienergiajärjestöä IAEA:ta, atomipommeista hengissä selvinneiden japanilaisten järjestöä Nihon Hidankyoa sekä entisen Neuvostoliiton ydinaseiden purkamisessa kunnostautuneita amerikkalaissenaattoreita Richard Lugaria ja Sam Nunnia. Myös kehitysmaiden köyhyyden poistamiseksi konsertoivat irlantilaiset rock-tähdet Bob Geldof ja Bono sekä Oxfam-kehitysjärjestö ovat ennakkosuosikkien listalla.

Norjalaistutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että kahden viime vuoden rauhanpalkinnon saajat eivät olleet sotien ratkaisuun omistautuneita ihmisiä. Norjan rauhantutkimuslaitoksen johtaja Stein Tönnesson sanoi, että viimevuotinen palkinto annettiin ympäristöteoista ilman näkyvää yhteyttä rauhanvälittämiseen.

Nobel-komitea ei ole julkistanut ehdokkaitaan. Tiedetään vain, että heitä on 199. Palkinnon saajan nimi julkistetaan perjantaina kello 12 Suomen aikaa.

Julkisuudessa olleista nimistä Ahtisaarella on takanaan mittava menestys rauhanvälitystehtävissä Namibiasta mm. Kosovon ja Pohjois-Irlannin kautta Acehiin. Ei tiedetä, onko Ahtisaari ehdokkaana tänä vuonna. Hänet on nimetty ensi vuoden ehdokkaaksi Indonesian Acehin rauhansopimuksesta.

Ydinaseiden leviämisenestäminen ajankohtaista

Koska tänä vuonna tuli kuluneeksi 60 vuotta ydinpommien pudottamisesta Japaniin, niin ydinaseisiin ja niiden leviämisen estämiseen liittyvät ehdokkaat ovat nousseet arvailuissa korkealle. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA itse asiassa syrjäytti suuressa, kaikille avoimessa vedonlyönnissä Ahtisaaren torstaina.

IAEA:n nykyinen johtaja Mohammed ElBaradei ja entinen johtaja Hans Blix on siten mainittu ennakkosuosikkien joukossa. Ruotsalaisesta Blixistä muistetaan hänen toimintansa Irakin joukkotuhoaseita etsineen YK:n ryhmän johtajana.

Norjan rauhantutkimuslaitoksen johtajan mielestä IAEA on kuitenkin tehnyt liian vähän palkinnon saamiseksi. Tönnesson muistuttaa, että palkinnon perustajan mielestä palkinto tulee antaa sellaiselle henkilölle, joka on tehnyt eniten työtä rauhan eteen edellisen vuoden aikana.

Hiroshiman ja Nagasakin pommituksista selvinneiden järjestö Nihon Hidankyo ja sen johtaja Senji Yamaguchi ovat toimineet sen puolesta, etteivät noiden kaupunkien tapahtumat toistuisi.

Ydinaseiden vastustajat saivat viimeksi Nobelin rauhanpalkinnot vuosina 1995 (Pugwash-järjestö) ja 1985 (Lääkärit ydinsotaa vastaan).

Kosovolainen 17-vuotias Fatmire Feka on ehdolla Sveitsin rahoittamassa projektissa, jonka nimi on 1000 Women for the Nobel Peace Prize 2005. Hän on perustanut serbi- ja albaaninuorten klubeja, järjestänyt yhteisiä leirejä ja toimittanut Kids for Peace -uutiskirjettä.

(MTV3-STT-NTB-Reuters)

(Kymmenen uutiset 06.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.