Mainos

Ahtisaari ei pidä kompromissia todennäköisenä

Suunnitelmaan on osapuolten mahdollista tehdä "rakentavia muutoksia" kuukauden loppuun saakka. Serbia ei tule presidentti Tacidin mukaan koskaan hyväksymään esitystä, koska se johtaa Kosovon itsenäistymiseen.

Presidentti Martti Ahtisaari kertoo, ettei hän pidä Serbian ja Kosovon albaanien kompromissiratkaisua todennäköisenä. Ahtisaari ilmoitti Kosovossa, ettei hän ole "kovin toiveikas" kompromissin suhteen.

Ahtisaari suosittelee Kosovolle alueen pysymistä kansainvälisessä valvonnassa ja Nato-joukkojen jäämistä Kosovoon. Suunnitelmassa painotetaan kaikkien Kosovon asukkaiden oikeuksia.

YK:n suunnitelma johtaa Kosovon itsenäistymiseen, sanoo Kosovon presidentti Fatmir Sejdiu. Pääministeri Agim Cekun mukaan asiakirja on "hyvin tarkka Kosovon tulevaisuuden suhteen".

Ahtisaari muistuttaa, että nyt esitettyä suunnitelmaa tullaan vielä muokkaamaan.

- Osapuolet ovat pysyneet tiukasti omissa kannoissaan. Annamme heille vielä yhden mahdollisuuden, Ahtisaari sanoo.

Ahtisaaren mukaan osapuolet tapaavat toisensa 13. helmikuuta. Sen jälkeen niillä on kuukauden loppuun saakka aikaa tehdä "rakentavia muutosehdotuksia" suunnitelmaan. Mahdollisten uusien tapaamisten jälkeen Ahtisaari viimeistelee suunnitelman, joka viedään YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

Ahtisaari esitteli raporttiaan tänään Belgradissa sekä Pristinassa.

Euroopan unionin puheenjohtaja Saksa kehottaa Serbiaa ja Kosovoa osoittamaan joustavuutta neuvotteluissa Kosovon asemasta. Saksa ilmoitti tiedotteessa tukevansa Ahtisaaren suunnitelmaa järjestää asiasta vielä yksi neuvottelukierros.

- Puheenjohtaja kehottaa Belgradia ja Pristinaa suhtautumaan näihin neuvotteluihin vakavasti ja ilman varauksia. Molempien puolien on osoitettava vastuullisuutta ja joustavuutta sekä tunnustettava realististen kompromissiratkaisujen tarve, sanotaan Saksan lausunnossa.

Laajentumiskomissaarin Olli Rehn antaa myös täyden tuen jatkoneuvotteluille. Hän myös vaatii osapuolilta joustoa ja vastuullisuutta.

Serbit tiukkoina

Serbian johto suhtautuu tiukasti Ahtisaaren suunnitelmaan.

Presidentti Boris Tadic sanoo, ettei hän voi koskaan hyväksyä suunnitelmaa, jos se avaa mahdollisuuden Kosovon itsenäisyyteen.

Myös eroava pääministeri Vojislav Kostunica torjuu tuoreeltaan suunnitelman ja kutsuu sitä "laittomaksi", kertoo uutistoimisto Tanjug.

Tadicin mukaan ulkoa saneltu itsenäisyys edustaa vaarallista poliittista ja oikeudellista ennakkotapausta.

- Presidenttinä kutsun kaikkien poliittisten puolueiden ja liittoutumien johtajat osallistumaan kokoukseen, jossa heille kerrotaan suunnitelmasta, Tadic sanoi. Kokouksen tarkoituksena on "saavuttaa yhteisymmärrys askelista, joilla Serbian etuja tässä asiassa viedään eteenpäin".

Serbian ulkoministeriö puolestaan syytti Ahtisaarta siitä, että tämä on ylittänyt toimivaltuutensa.

- Ehdottamalla, että Kosovosta tulee itsenäinen, Ahtisaari on ylittänyt YK:n pääsihteerin ja turvallisuusneuvoston hänelle antamat valtuudet, ministeriö sanoo lausunnossaan.

"Satojatuhansia aseita kätköissä"

Kosovon maakunta on ollut YK:n hallinnassa sen jälkeen, kun sotilasliitto Nato lopetti vuonna 1999 ilmapommituksin Serbian armeijan kovaotteisen taistelun Kosovon albaanisissejä vastaan.

Turvallisuudesta vastaavat sotilasliitto Naton johtamat KFOR-joukot, jotka ovat nyt varuillaan levottomuuksien varalta.Kosovossa on juuri nyt näennäisesti rauhallista, mutta KFOR-joukkojen mukaan väkivalta kytee edelleen pinnan alla.

- Väitetään, että täällä on piilossa satojatuhansia rynnäkkökivääreitä ja muita aseita. Niitä on molemmilla osapuolilla kätköissä. Yksi meidän tehtävämme on etsiä ja kerätä ne pois, jotta niillä ei voisi tehdä pahaa jälkeä, kertoo Suomen KFOR-joukkojen eversti Arto-Pekka Nurminen MTV:n uutisille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.