Mainos

Ahtisaari: Edustuspresidenttiä ei haluta

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari sanoo, ettei usko suomalaisten enemmistön haluavan puhtaasti edustuksellista presidenttiä.

Ahtisaari sanoo, että hienosäädön tekeminen presidentin valtaoikeuksiin on paikallaan, minkä takia esitys valtiosäännön muuttamisesta on eduskunnan käsittelyssä. Ahtisaaren haastattelu julkaistiin Keski-Uusimaa-lehden tänään ilmestyneessä juhlanumerossa.

Ahtisaaren mielestä kansalaiset pitävät presidentin valtaa suurempana kuin se todellisuudessa on. Esimerkkinä hän mainitsee toiveet puuttua korkeimman oikeuden päätökseen Kerstin Campoyn lasten palauttamisesta Yhdysvaltoihin.

Haastattelussa Ahtisaari kehottaa kansakuntaa ryhdistäytymään, koska vientinäkymät ovat heikentyneet.
-On ollut jo jonkin aikaa selvää, että talouskasvu ei jatku tällaisena ensi vuonna. Nyt on juuri sellainen hetki, jolloin täytyy lähteä oikein olan takaa tekemään töitä, että vienti saataisiin taas nousemaan, Ahtisaari sanoo.

Presidentti on edelleen kiinnostunut toimimaan suomalaisen viennin edistäjänä. Hänen mukaansa jos asiat ovat hidastuneet jollakin markkina-alueella, kuten nyt Aasiassa, matkaa lykätään. Ensi vuonna on kuitenkin odotettavissa matka Latinalaiseen Amerikkaan.

Peruslakivaliokunta rajoittaisi sotilaskäskyjä

Presidentiltä halutaan poistaa oikeus antaa suoria sotilaskäskyjä puolustusvoimien komentajalle. Eduskunnan perustuslakivaliokunta haluaisi kytkeä valtioneuvoston tehokkaammin puolustusvoimia koskevaan päätöksentekoon.

Presidentin oikeus sotilaskäskyjen antamiseen ohi valtioneuvoston perustuu vanhaan ajatukseen siitä, että hallitsijan on voitava käskeä armeijaansa suoraan. Helsingin Sanomien mukaan sekä puolustusministeri Anneli Taina että perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä tukevat varovaisesti muutosta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.