Mainos

Ahtisaari asetarkastajaksi Pohjois-Irlantiin

Presidentti Martti Ahtisaari ryhtyy johtamaan Pohjois-Irlannin rauhansopimusta seuraavaa asevalvontakomissiota. Britannian pääministeri Tony Blair otti eilen puhelimitse yhteyttä presidentti Martti Ahtisaareen ja pyysi tätä valvomaan IRA:n aseiden poistamista käytöstä. Ahtisaari itse vahvisti MTV3:n haastattelussa ottaneensa tehtävän vastaan.

Ahtisaari on lähdössä mukaan Pohjois-Irlannin rauhanprosessiin

Komission toinen kansainvälinen johtaja on eteläafrikkalaisen kansalliskongressi ANC:n entinen johtaja, Cyril Ramaphosa.

Aikataulu vielä auki

MTV3:n puhelimitse tavoittama Ahtisaari sanoi ettei tuleva tehtävä ole näin nopeasti täysin selvä. Hän arvelee, että IRA:n aseet kerätään varastoihin, joissa tarkkailijat käyvät aika ajoin. Ahtisaari sanoo saavansa tilanteesta tarkan selonteon pikimiten. Myöskään tehtävän aikataulusta ei ole täyttä selvyyttä.

Ahtisaari sanoo, että hankkeella ei ole selkeää takarajaa. Hän toivoo, että alkuun päästäisiin kesällä ja operaatio voisi jatkua syksyllä.

IRA suostuu tarkastuksiin

Pohjois-Irlantiin tehdään taas rauhaa

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ilmoitti tänään, että se suostuu asevarastojensa säännöllisiin tarkastuksiin uudelleen henkiin herätetyssä Pohjois-Irlannin rauhanprosessissa. IRA ilmoitti, että se on valmis aloittamaan prosessin, jossa se "täydellisesti ja todennettavasti" ottaa aseensa pois käytöstä.

IRA ei kuitenkaan luvannut tuhota aseitaan kuten unionistit ovat vaatineet. Sen sijaan se ilmoitti sallivansa kolmannen osapuolen tarkastaa asevarastonsa ja raportoida sen jälkeen Pohjois-Irlannin aseistariisuntakomitealle (IICD). Järjestö ilmoitti niinikään aloittavansa uudelleen keskustelut komitean kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.