Mainos

Ahtisaari: Alkuperäiskansakysymys hoidettava kunnialla

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä saamelaisen ja suomalaisen väestöryhmän keskinäinen kiista alkuperäisyydestä Ylä-Lapissa pitää hoitaa kunniakkaasti. Kysymys nousi esiin presidentin ja rouva Eeva Ahtisaaren Lapin maakuntamatkan yhteydessä tänään järjestetyssä kansalaistapaamisessa sekä lehdistötilaisuudessa Enontekiön kuntakeskuksessa Hetassa.

Saamelaisjärjestöjen tapaaminen ei kuulunut presidentin viralliseen ohjelmaan, mutta kansalaistapaamisessa Suomen saamelaisnuorten varapuheenjohtaja Elle-Maaret Näkkäläjärvi kysyi presidentiltä, kuinka tämä aikoo auttaa saamelaisia nykyisessä ristiriitatilanteessa. Näkkäläjärven mukaan saamelaisia "sorretaan, ahdistetaan ja halvennetaan".

Ahtisaari kehotti pitämään järjen tallella alkuperäiskansakysymystä ratkaistaessa. Hänen mukaansa ei voida lähteä siltä pohjalta, että kaikki 200 000 lappilaista luetaan saamelaisiksi, vaan että täytyy pitää kiinni sopimuksista ja kansainvälisistä velvoitteista asian ratkaisussa. Presidentti totesi, että on olemassa riittävästi kansainvälistä aineistoa sen osoittamiseksi, kuka on saamelainen ja kuka ei.

Presidentti ilmoitti, ettei hän missään tapauksessa hyväksy yhdenkään vähemmistön oikeuksien polkemista.
-Jos nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa ongelmia, siihen pitää puuttua, viittasi Ahtisaari tämänhetkiseen saamelaisuuden määritelmään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.