Mainos

Ahtisaari aamulla Moskovaan

Yhdysvaltain varaulkoministeri Strobe Talbott myönsi tänään, että Jugoslavian kriisi koettelee Venäjän ja lännen välisiä suhteita. Talbott saapui tänään Moskovaan, missä hänen on määrä jatkaa huomenna rauhantunnusteluja yhdessä presidentti Martti Ahtisaaren ja Venäjän Balkanin-erityisedustajan Viktor Tshernomyrdinin kanssa.

Saapuessaan Moskovaan Talbott sivuutti kysymyksen siitä, onko tämän viikon keskusteluissa toivoa läpimurrosta, ja totesi vain, että "Yhdysvallat, Venäjä ja muut maat jatkavat yhteistyöponnistelujaan".
-On hienoa, että Venäjän presidentti, ulkoministeri ja erityislähettiläs paiskivat töitä, kuten mekin teemme, jotta näemme kuinka paljon voimme yhdessä saada aikaan, Talbott sanoi. Uutistoimisto Reuters luonnehti Moskovaan päivätyssä sähkeessään presidentti Ahtisaarta "EU:n pääsovittelijaksi". Tshernomyrdin sanoi puolestaan tiistaina uutistoimisto Itar-Tassin mukaan, että rauhanpyrkimyksissä on nyt edessä "tärkeä etappi". Hänen mukaansa Venäjä aikoo vaatia entistä ponnekkaammin, että Nato lopettaa "Jugoslavian tuhoamisprosessin". Talbott, Tshernomyrdin ja Ahtisaari keskustelivat Kosovon kriisin ratkaisusta viime viikolla Helsingissä ja Moskovassa.

Ahtisaari matkaan aamulla

Presidentinkansliasta kerrottiin tänään, että presidentti Ahtisaari matkustaa Moskovan jatkoneuvotteluihin huomenaamuna. Tshernomyrdinin avustajan mukaan neuvottelut alkanevat Moskovan keskustan ulkopuolella sijaitsevalla virkadatshalla kello 14 Suomen aikaa. Ahtisaari tapaa Moskovassa myös Venäjän uuden pääministerin Sergei Stepashinin. Tshernomyrdinin odotetaan matkustavan heti neuvottelujen jälkeen Belgradiin tapaamaan Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov aikoo puolestaan lentää keskiviikkona pikavierailulle Ruotsiin keskustelemaan Kosovon kriisistä YK:n pääsihteerin Kofi Annanin sekä YK:n välittäjien Carl Bildtin ja Eduard Kukanin kanssa.

Annan sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, ettei hallitusten voi antaa loukata väestön ihmisoikeuksia ja sitten piiloutua valtiollisen itsenäisyyden taakse. Ruotsin pääministeri Göran Persson kommentoi Annanin lehdistötilaisuuden jälkeen, että jos ihmisoikeusloukkauksien estämistä pidetään tärkeämpänä kuin valtiollisen itsenäisyyden loukkaamattomuutta, tarvitaan myös sellainen YK, joka kykenee tekemään tarvittavat päätökset.

-Kuinka kauan veto-oikeuden annetaan lamauttaa YK:n toimintaa? ihmetteli Persson. Presidentti Ahtisaari kaavailee uutta tapaamista Annanin kanssa Moskovan-neuvottelujen jälkeen. Ahtisaari ja Annan tapasivat Ruotsin Harpsundissa viime lauantaina. Ahtisaari kertoi lauantaisen tapaamisen jälkeen, että tämänviikkoiset neuvottelut ratkaisevat pitkälti sen, matkustaako hän Belgradiin neuvottelemaan Milosevicin kanssa. Hän ei halunnut kertoa, millaisissa oloissa vierailu saattaisi toteutua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.