Mainos

Ahtisaaret otettiin juhlallisesti vastaan

Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari ovat aloittaneet valtiovierailun Meksikossa. Presidenttiparille järjestettiin juhlallinen vastaanottoseremonia pääkaupunki Mexicon kansallispalatsissa.

Presidentti Martti Ahtisaaren ja rouva Eeva Ahtisaaren valtiovierailu Meksikossa alkoi näyttävästi maanantaiaamuna eli illansuussa Suomen aikaa maan pääkaupungissa Mexicossa. Presidentti Ernesto Zedillo ja rouva Nilda Patricia Velasco de Zedillo olivat vastaanottamassa kaukaisia vieraita Mexicon kansallispalatsissa. Kansallislaulujen jälkeen pitämässään puheessa presidentti Ahtisaari korosti, että Meksiko muodostaa sillan Latinalaisen Amerikan ja Pohjois-Amerikan välille, mutta samalla sillä on vahvat historialliset siteet Eurooppaan. Nyt Meksiko on vahvistamassa näitä suhteita erityisesti Euroopan unioniin.
-Suomi tukee voimakkaasti tätä tavoitetta ja työskentelee omalla EU-puheenjohtajakaudellaan kuluvan vuoden toisella puoliskolla aktiivisesti neuvoteltavana olevan vapaakauppasopimuksen aikaansaamiseksi, hän tiivisti.

Sekä Ahtisaari että Zedillo muistuttivat, että kyseessä on ensimmäinen Suomen valtionpäämiehen vierailu. Pohjaa maiden suhteiden kehittymiselle antoi vuonna 1936 solmittu ystävyyssopimus. Diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 50 vuotta. Kansallispalatsi on Mexicon kaikkien arvokkaiden juhlatilaisuuksien pitopaikka. Samalla se toimii myös museona. Ahtisaaren näkyvä viittaus vapaakauppasopimukseen kertoi myös koko vierailun tärkeimmästä tavoitteesta: pyrkimyksenä on edistää maiden taloussuhteiden kehittymistä ja luoda pohjaa suomalaisen elinkeinoelämän yhteyksille Meksikon elinkeinoelämään. Tärkeä osa tätä tavoitetta on Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Ole Norrbackin Suomen puolesta juhlallisessa tilaisuudessa allekirjoittama Suomen ja Meksikon investointisuojasopimus.

Mexicon kunniavieras

Ensimmäinen vierailupäivä oli myös kaikkein virallisin. Heti vastaanottojuhlallisuuksien jälkeen ohjelmassa olivat presidenttien väliset keskustelut. Maiden poliittisissa suhteissa ei ole mitään ongelmia, joten näissä keskusteluissa ei ollut mitään erityistä tunnelatausta.

Valtiovierailujen ohjelmaan kuuluu aina kunniakäynti merkittävälle kansalliselle muistomerkille. Mexicossa presidentti Ahtisaari laski seppeleen juhlallisessa tilaisuudessa Isänmaan alttarille. Liittovaltion pääkaupungin vastaanotolla Ahtisaari julistettiin kaupungin kunniavieraaksi. Hänelle ojennettiin tätä osoittava pergamentti, kaupungin avain ja mitali.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.