Ahtisaaresta YK:n tunnustelija Kosovon kriisissä

Presidentti Martti Ahtisaaren nimittäminen Kosovon kriisin tunnustelijaksi vahvistettaneen pian. Ahtisaarella on YK:n pääsihteeri Kofi Annanin hyväksyntä tehtävään. Presidentti on kertonut itse asiasta toimittajille Oslon Gardermoen lentokentällä myöhään eilisiltana.

Ahtisaari tapasi lentokentällä Norjan ulkoministerin Knut Vollebäkin. Tapaamisen tarkoituksena oli etsiä yhteisiä keinoja rauhan saamiseksi Kosovoon.
Vollebäkin mukaan Ahtisaari on toiveikas Kosovon rauhanehdotuksen läpimurrosta. Ahtisaari pitää rauhanehdotuksen edellytyksenä sitä, että hän ja Tshernomyrdin ovat yksimielisiä ehdotuksen sisällöstä. Vollebäkin mukaan Ahtisaaren tarkoituksena on, että Natolla olisi keskeinen rooli rauhan aikaansaamisessa.

Ahtisaari ja Venäjän Balkanin-lähettiläs Viktor Tshernomyrdin valmistelevat Kosovon rauhansuunnitelmaa, joka aiotaan esitellä Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille.
Ahtisaaren mukaan rauhanehdotuksen pohjana ovat G8-maiden yhteiset periaatteet. Yksi pääkohdista on kansainvälisten rauhanturvajoukkojen muodostaminen alueelle.
-Ahtisaaren mielestä Natolla on keskeinen rooli rauhan turvaamisessa, koska Natolla on tarvittava sotilaallinen valmius tehtävään. Vastaava valmius puuttuu YK:lta. Oman näkemykseni mukaan Venäjä voi hyväksyä tämän, sanoo Vollebäk.

Tshernomyrdin pyysi Ahtisaarta mukaan

Ahtisaarta oli pyytänyt mukaan Kosovon rauhanponnisteluihin Venäjän Kosovo-edustaja Viktor Tshernomyrdin, kertoi Vollebäk Norjan uutistoimistolle NTB:lle. Näin siksi että Tshernomyrdin halusi mukaan Natoon kuulumattoman läntisen maan.

-Ahtisaari teki selväksi, että nykyisessä tilanteessa ei ole paljon liikkumavaraa neuvotteluissa Milosevicin kanssa. Tämän on hyväksyttävä eräät perusedellytykset. Mutta Ahtisaaren ja Tshernomyrdinin on ensin päästävä yksimielisyyteen, niin että he puhuvat yhdestä suusta Belgradissa, Vollebäk sanoi.
Norjan ulkoministeri lisäsi, että kestää vielä jonkin aikaa ennen kuin tähän päästään.

G8-ryhmän esittämät viisi perusperiaatetta rauhaan pääsemiseksi ovat pitkälti samat kuin Nato on esittänyt. Eräissä keskeisissä kohdin G8:n esitykset ovat kuitenkin sanamuodoltaan epämääräisemmät kuin Naton rauhanehdot. Tämä koskee kansainvälisten joukkojen sijoittamista Kosovoon sekä serbijoukkojen vetäytymistä sieltä: G8-ryhmä ei puhu "kaikkien" serbijoukkojen vetäytymisestä.

Vollebäkin mukaan Ahtisaari katsoo, että vain Nato pystyy toteuttamaan turvaoperaation Kosovossa. YK:n kokemukset Bosniassa ovat johtaneet siihen, että myöskään maailmanjärjestön pääsihteeri Kofi Annan ei halua operaatiota YK:n hoidettavaksi, Vollebäk kertoi.
(STT-NTB-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat