Mainos

Ahtisaaren työnkuva vielä epäselvä

Presidentti Martti Ahtisaaren Pohjois-Irlannin tehtävän ehdot ja aikataulut tarkentuvat ilmeisesti tällä viikolla. Britannian pääministerin Tony Blairin toimisto ja Ahtisaari avustajineen keskustelevat asiasta myöhdemmin tällä viikolla joko Lontoossa tai Helsingissä.

Ahtisaari ja eteläafrikkalainen Cyril Ramaphosa on nimitetty johtamaan kansainvälistä riippumatonta asevalvontakomissiota, joka on perustettu jo aikaisemmin. Koska Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ei ennen lauantaita ollut suostunut poistamaan aseitaan käytöstä eikä luovuttamaan niitä, ei komissiolla ole tähän asti ollut mitään tarkastettavaa. IRA:n on nyt määrä siirtää aseensa varastoihin ja asevalvontakomissio ryhtyy seuraamaan, että ne myös pysyvät siellä. Ahtisaari toivoo, että tarkastukset alkavaisivat pian, jo ennen kesää.
Blair pyysi Ahtisaarta ja Ramaphosaa tehtävään, koska molemmat kuuluvat kriisiryhmä International Crisis Groupin johtokuntaan. Ahtisaaren edeltäjä ICG:n puheenjohtajana, senaattori George Mitchell johti Pohjois-Irlannissa vuoden 1998 pitkänperjantain rauhansopimukseen johtaneita tunnusteluita, joissa myös valtioneuvos Harri Holkeri oli mukana.

Ahkeraa matkustelua

Ahtisaaren ohjelma on jatkunut tiiviinä sen jälkeen kun hän maaliskuun alussa jätti presidentin tehtävät. Matkustustahti on tiivistynyt entisestään verrattuna aiempaan - tällä viikolla Ahtisaari käy Pariisissa ja Istanbulissa. Ensi viikolla Ahtisaari lähtee New Yorkiin ottamaan vastaan kunniatohtorin arvon Columbian yliopistossa. Ohjelmassa ovat myös matkat Budapestiin ja Brysseliin.

Huhtikuussa Ahtisaari oli kolme viikkoa kielikurssilla Pariisissa. Alun perin kurssin piti kestää kolme kuukautta, mutta kaikkien muiden kiireiden takia kurssin loppupää siirtyi syksylle. Ahtisaari pänttäsi kurssillaan ranskaa kuusi tuntia päivässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.