Mainos

Ahtisaaren selvitysryhmä moittii YK:n turvajärjestelyjä Irakissa

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama selvitysryhmä moittii YK:n turvajärjestelyjä Irakissa. Elokuisessa iskussa kuoli 22 ja haavoittui 150 ihmistä.

Ahtisaaren ryhmä uskoo raportissaan, että paremmilla järjestelyillä elokuussa YK:n Bagdadin päämajaan tehdyn pommi-iskun tuhot olisivat voineet olla pienemmät. Isku päämajaan tappoi 22 ihmistä ja haavoittuneita oli 150.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan valtuutti presidentti Ahtisaaren selvittämään tapahtunutta. Selvitys, jota oli laatimassa Ahtisaaren lisäksi myös kaksi suomalaista sotilasasiantuntijaa, antaa Annanille ajattelemisen aihetta: turvamääräyksiä noudatettiin Bagdadissa huolimattomasti sekä selkeän komentoketjun puuttuessa vastuuta oli jaettu liikaa ja tahoille, joilla ei ole tarpeeksi ammattitaitoa.

Ahtisaari, Martti

Väenvähyydestä YK:n paikallisjohtoa ei voi syyttää. Pelkästään Bagdadissa YK:n palveluksessa oli iskun tapahtuessa 550 henkilöä, kun rekrytoinnin ylärajan piti olla 200:ssa. Kuitenkaan pommi-iskun edellä tulleita varoituksia ei osattu ottaa riittävän vakavasti.

Maailmanjärjestö ja yhdysvaltalaiset ovat syytelleet toisiaan tapahtuneesta. Ahtisaaren ryhmä antaa yhdysvaltalaisille ainakin osittaisen synninpäästön. YK oli itse vaatinut liittouman joukkoja poistamaan ajoesteitä, raskasta kalustoa ja tarkka-ampujia tapahtumapaikan ympäriltä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.