Mainos

Ahtisaaren ryhmä hahmotteli Lähi-idän rauhansuunnitelmaa

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama kansainvälinen tutkimusryhmä on julkistanut yksityiskohtaisen suunnitelman siitä, miten Lähi-idän rauha voitaisiin saavuttaa.

The International Crisis Group hahmottelee raportissaan myös rajat Palestiinan ja Israelin valtioille. Ahtisaaren johtaman ryhmän ehdotukset ovat pitkälti saman kaltaisia kuin arabimaiden huippukokouksessa maaliskuussa esitetyt. Aluejako noudattaa pääpiirteissään vuoden 1967 rajalinjoja.

Israel saisi ehdotuksen mukaan itselleen neljä prosenttia Länsirannasta, ja palestiinalaiset vastaavan määrän maata Israelin alueilta. Jerusalem jaettaisiin kahtia, ja kaupunki saisi kansainvälisen hallinnon.

Raportti esittää myös, että Palestiinaan perustettaisiin Yhdysvaltojen johtamat monikansalliset sotilasjoukot, joiden tehtäväksi jäisi tarkkailla sopimuksen toimeenpanoa ja taata turvallisuuden ja molemminpuolisen luottamuksen säilyminen.

Palestiinalaiset ovat jo pitkään toivoneet turvakseen kansainvälisiä joukkoja, mutta Israel on vastustanut ehdotusta.

Ahtisaaren ryhmä kiirehtii myös New Yorkissa Lähi-idän tilannetta pohtivaa niin sanottua kvartettia luomaan yksityiskohtaisia suunnitelmia pysyvistä rauhansopimuksista Israelin ja sen arabivihollisten välillä. Raportissa on muun muassa yksityiskohtaisia ehdotuksia Israelin, Syyrian ja Libanonin kesken solmittavista sopimuksista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.