Mainos

Ahtisaaren muotokuva paljastettiin

Presidentti Martti Ahtisaaren muotokuva paljastettiin tänään valtioneuvoston linnassa järjestetyssä juhlallisessa tilaisuudessa. Ahtisaaren muotokuva on sijoitettu presidentin esittelysalin takaseinälle. Muotokuvan on maalannut kuvataiteilija Kimmo Kaivanto. Kuva saatiin valmiiksi muutama viikko sitten.

Tähän saakka tällä paikalla ollut presidentti Mauno Koiviston muotokuva oli siirretty istuntosalin odotusaulaan. Samalla seinällä oli ennestään presidentti Urho Kekkosen muotokuva.

Paljastustilaisuudessa oli paikalla presidentti Ahtisaaren lisäksi rouva Eeva Ahtisaari. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös ministerit pääministeri Paavo Lipposen johdolla, valtionhallinnon johtavia virkamiehiä, muotokuvan kehystyksestä vastannut kultaajamestari Harri Virtanen sekä Kaivannon puoliso arkkitehti Sari Roiha.

Kaivannon mielestä kuvan selitys on taiteessa usein tarpeetonta, koska olennainen jää usein sanojen ulottumattomiin.
-Maalaus on kuvakieltä. Taulu on sanaton laulu. Samoin runon lumous särkyy sitä selittelemällä, hän luonnehti.

Muotokuva tarkoitushakuisuudessaan on Kaivannon mielestä kuitenkin hieman eri asia. Sysäys kuvan syntyyn tulee melkein aina ulkoapäin, joten maalari toteuttaa muiden tahtoa. Näkemyksensä taiteilija pitää kyllä visusti omanaan. Kaivannon mukaan jo heti alussa hänen mielessään oli presidentin muuttunut valintapa; presidentti on kansan valitsema päämies. Maalaus voi hänen mielestään olla siten jossain mielessä myös kansakunnan kuva.

Kaivanto päätyi eleettömään selkeyteen. Presidentti seisoo kaksikolmasosavartalokuvassa. Maalauksen mysteeri on se, keitä ovat ne, jotka ovat jääneet kuvan ulkopuolelle. Pääosaa tässä vie kuitenkin vahtimestari, joka on tuomassa tai viemässä presidentin päällystakkia.
-Malli on pysähtynyt hetkeksi ajatuksiinsa vasen käsi tarttuneena kaulahuiviin. Tämä on ainoa maalauksen symboli, joka viittaa hänen kontakteihinsa kotimaassa sekä ulkomailla, analysoi taiteilija työtään.

Kuvassa presidentti katsoo mietteliäänä vastavaloon.
-Optimisti. Niin tai näin, tämän kaiken arvottaa kuitenkin lopulta katsoja, pohti Kaivanto.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.