Mainos

Ahtisaaren kannatus hiipuu

Martti Ahtisaaren kannatus seuraavaksi presidentiksi on uusimman mielipidemittauksen mukaan laskenut jyrkästi. Yleisradion TV-uutisten teettämän kyselyn mukaan Elisabeth Rehn (r.) päihittäisi selvin luvuin Ahtisaaren sekä vaalin ensimmäisellä että toisella kierroksella.

Tänä iltana julkistettu Taloustutkimuksen kysely tehtiin helmikuussa. Parilta tuhannelta ihmiseltä kysyttiin, ketä he äänestäisivät presidentiksi. Tutkimuksen virhemarginaali on pari prosenttiyksikköä.

Rehniä kannatti 29 prosenttia vastaajista ja Ahtisaarta 21 prosenttia. Rehnin kannatus oli neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin puoli vuotta sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä. Ahtisaaren tulos oli pudonnut seitsemän prosenttiyksikköä.

Puhemies Riitta Uosukaista (kok.) kannatti 20 prosenttia, keskustan puheenjohtajaa Esko Ahoa 13 prosenttia ja Kalevi Kivistöä 6 prosenttia. Kivistö on ollut kahdesti vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n ehdokas.

Toisella vaalikierroksella Rehn voittaisi saman kyselyn mukaan Ahtisaaren luvuin 57,8-42,2. Puolen vuoden takainen lähes tasatilanne (50,6-49,4) on muuttunut Rehnin lähes kuudentoista prosenttiyksikön etumatkaksi.

Myös Uosukainen voittaisi Ahtisaaren, jos he olisivat toisella kierroksella vastakkain. Mielipidemittaus antoi tälle vaihtoehdolle tulokseksi 57,9-42,1. Ahtisaari on tutkimuksen mukaan menettänyt viimeisen puolen vuoden aikana kannatustaan tasaisesti eri alueilla ja eri ryhmissä. Eniten tappiota on tullut Etelä-Suomessa, työväestön piirissä ja yli 50-vuotiaiden ikäryhmässä. Ahtisaaren kannatus on laskenut myös SDP:n kannattajien joukossa.

Halosen kannatus nousussa

Ahtisaaren kannatuksen vähentyminen tuli ilmi myös, kun kansalaisilta kysyttiin kantaa puolueiden mahdollisiin esivaaliehdokkaisiin.

Tammikuussa tehdyssä kyselyssä haastateltiin samoin paria tuhatta ihmistä. Vastaajat saivat valita oman ehdokkaansa kannattamansa puolueen listalta. TV-uutiset oli listannut tarjolle valmiiksi yhteensä 66 nimeä. SDP:n mahdollisista ehdokkaista Ahtisaari sai 34 prosenttia äänistä. Puoli vuotta sitten vastaava tulos oli 48 prosenttia. Tarja Halosen kannatus oli noussut samana aikana 5 prosentista 12 prosenttiin. Kokoomuksen mahdollisista ehdokkaista suosituin oli Uosukainen 41 prosentillaan. Puheenjohtaja Sauli Niinistön tulos oli 26 prosenttia.

Keskustan "esivaalissa" suosituin oli Aho 44 prosentillaan. Vasemmistoliiton kannattajat tukivat eniten Kivistöä, kristilliset Toimi Kankaanniemeä ja vihreät Heidi Hautalaa, joka onkin toistaiseksi ainoa virallisesti asetettu ehdokas.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.