Mainos

Ahtisaarelle tärkeä rooli Kosovon kriisin sovittelussa

Suomen presidentillä Martti Ahtisaarella on jatkossa tärkeä välittäjänrooli Kosovon kriisissä. Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin mukaan Ahtisaari on mukana kriisin sovittelussa läntisen valtionyhteisön toimeksiannosta. Roolin yksityiskohdista päätetään hänen mukaansa lähipäivinä. Ahtisaari ja Schröder keskustelivat Kosovon tilanteesta perjantai-iltana Saksassa.

Liittokansleri Schröder viittasi Suomen ja Venäjän perinteisesti hyviin suhteisiin. Hänen mukaansa Venäjää tarvitaan, jos Jugoslaviassa halutaan päästä kohti rauhaa.

- Suomen presidentillä on laajalti sekä EU- että YK-kokemusta. Ei voida kiistää, että hän on erityisen sopiva viemään rauhanprosessia eteenpäin. Tässä tehtävässä hänellä on EU:n puheenjohtajamaan Saksan tuki, Schröder jatkoi.

Ahtisaaren mielestä selkkauksen ratkaisemiseen tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma. Hän toivoi, että voidaan löytää päätöslauselma, joka mahdollistaa G8-ryhmän sopimusten toimeenpanon. Presidentti Ahtisaari kertoi keskustelleensa sekä Venäjän että Yhdysvaltain turvallisuusneuvostossa olevien edustajien ja tavanneensa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin.

Schröder korosti lehdistötilaisuudessa, että Kosovoon rauhanprosessin yhteydessä sijoitettavan suojajoukon on oltava riittävän vahva pystyäkseen suojelemaan pakolaisia.

Rusi: Erittäin hyvä tunnelma

Tasavallan presidentin neuvonantaja Alpo Rusi kertoi Schröderin kutsuneen Ahtisaaren Hannoveriin konsultoidakseen Suomea jatkuvuuden vahvistamiseksi EU:n puheenjohtajuuden vaihtuessa Saksalta Suomelle heinäkuun alussa.

Keskustelussa todettiin, että G8-kokous vahvisti yhtenäisyyttä kansainvälisessä yhteisössä ja pidettiin tärkeänä, että kansainväliset järjestöt tiivistävät yhteistyötään.

Suomen presidentin roolia koskeneesta keskustelusta Rusi totesi, että eri tahot - Yhdysvallat, YK, Venäjä ja nyt EU:n puheenjohtajamaa - ovat olleet yhteydessä presidentti Ahtisaareen, koska hänet tunnetaan jo aiemmilta vuosilta Balkanin kriisin sovittelusta. Rusin mukaan tapaamisessa oli erittäin hyvä tunnelma.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.