Mainos

Ahtisaarella vapaa pääsy Koiviston arkistoihin

Presidentti Mauno Koivisto vakuuttaa, että nykyisellä tasavallan presidentillä Martti Ahtisaarella on vapaa pääsy hänen arkistoihinsa. Koivisto sanoi Yleisradion Aamu-tv:n haastattelussa tänään, että presidentinlinnassa on nyt arkisto, mitä siellä ei ollut hänen ryhtyessään hoitamaan virkaa.

Lisäksi Koivistolla on henkilökohtainen arkisto Kansallisarkistossa, ja siihenkin Ahtisaarella on vapaa pääsy.
-Sen lisäksi minulla on aikaisemmalta ajalta ja myöhemmältä ajalta papereita, joita ei voi kutsua arkistoksi, Koivisto sanoi. Koiviston mielestä myös pääministerien olisi pidettävä arkistoa seuraajaansa varten. Koivisto oli itse kahdesti pääministerinä, mutta sekä Rafael Paasion että Kalevi Sorsan jäljiltä kassakaappi oli tyhjä.

Koivisto ei halunnut enää jatkaa keskustelua edeltäjänsä presidentti Urho Kekkosen arkistoihin pääsemisestä. Hän viittasi asiasta tehtyyn eduskuntakyselyyn ja piti parempana, että asiaa katsotaan riippumattomista lähtökohdista, koska kyseessä on myös hänen oma asiansa.

Koivisto sanoi, että hänen tullessaan presidentiksi presidentinlinnassa ei ollut materiaalia. Kekkosen arkistoa hoitavan Tasavallan Presidentin Arkistosäätiön toiminnanjohtaja Pekka Lähteenkorva kirjoitti eilen Helsingin Sanomissa, että Kekkonen siirrätti 1970-luvun lopulla salaista materiaalia adjutanttiensa kassakaappeihin. Lähteenkorva viittaa Kekkosen adjutanttiin, jonka mukaan tämä aineisto oli heidän arkistossaan vielä Koivistonkin aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.