Mainos

Ahtiala: Euron heikkous seurausta keskuspankin politiikasta

Kansantaloustieteen professori Pekka Ahtiala Tampereen yliopistosta arvioi, että Euroopan keskuspankki on tarkoituksellisesti heikentänyt euroa parantaakseen työllisyyttä. Yhteisvaluutta euro on heikentynyt kevään kuluessa, mikä on aiheuttanut huolestumista.

Ahtiala pitääkin toivottavana, että keskuspankki kantaa huolta myös työttömyydestä ja vaihtotaseesta, vaikka sen ainoa ohje pitkällä aikavälillä on säilyttää hintatason vakaus. Kun hintapaineita ei näytä olevan, työllisyyteen voidaan panostaa. Euroopan keskuspankki on Ahtialan mukaan löysännyt rahapolitiikkaa heikentääkseen kiristyvän finanssipolitiikan vaikutusta työllisyyteen. Niinpä lyhyt korko on ennätyksellisen alhaalla 2,5 prosentissa.

Vapaiden pääomaliikkeiden vallitessa molemmat toimenpiteet heikentävät valuuttakurssia. Valuutan heikkeneminen on usein koron laskuakin tärkeämpi väylä, jonka kautta rahapolitiikan kevennys elvyttää taloutta. Se parantaa oman tuotannon hintakilpailukykyä suhteessa ulkomaihin.
-Näin euron heikkenemistä pitikin odottaa eikä tältä osin huolestuneisuuteen ole aihetta, ellei siihen ole muita syitä, Ahtiala rauhoittelee.

Heikentynyt valuuttakurssi tekee tuonnin kalliimmaksi ja alentaa reaalituloja. Jos ammattiliitot vaativat, että nousseen hintatason vaikutus kompensoidaan palkkoihin, ne tekevät rahapolitiikan elvyttävän vaikutuksen tyhjäksi. Työllisyys ei paranekaan, vaan ainoaksi vaikutukseksi jää nopeutunut inflaatio. Jos tällaiseen vaiheeseen joudutaan, EKP:n pitää kääntää suuntaa ja kiristää rahapolitiikkaa. Silloin suunnanmuutos alkaa tuntua kasvavana työttömyytenä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.