Mainos

Ähtärin pandat välttynevät lajia uhkaavalta taudilta – viettävät kuukausia karanteenissa

2:07

Yksi keskeisistä syistä, miksi Ähtäriin saadaan pandapari, ovat niille suostuisat luonnonolosuhteet. Suomessa ei myöskään esiinny penikkatautia, joka on eläintarhoissa elävien pandojen pahin vihollinen. Sitä pelätään Kiinassa paljon.

– Kiina on todella huolissaan siitä, että vielä ei ole löydetty pandoille täysin sopivaa rokotetta penikkatautia vastaan, sanoo pandaprojektin johtaja, professori Jukka Salo.

Sairastumisten ja tautien leviämisen estämiseksi Suomeen saapuvat pandat Hua Bao ja Jin Baobao viettävät aikaa karanteenissa sekä Kiinassa että Suomessa. Tuolloin ne eivät ole yhteydessä ihmisiin tai muihin eläimiin, paitsi hoitajiin ja eläinlääkäreihin.

Suomessa karanteeni aikaa kestää noin 30 vuorokautta, Kiinassa påidempään. Yleisö ei vielä pääse katsomaan pandoja niiden ollessa karanteenissa.

Penikkataudin puuttumisesta ja tiukoista karanteenijärjestelyistä huolimatta Suomessa on varauduttu eläinten sairastumiseen.

– Kiinassa on ollut syksyn aikana kouluttautumassa kolme eläinlääkäriä. Uskomme, että pystymme Suomessa antamaan sen tarvittavan hoidon, Salo kertoo.

Luonnossa elävillä pandoilla on oikeastaan vain yksi vihollinen, tiikeri. Susi tai leopardi eivät uskalla käydä suuren karhun kimppuun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.