Ähtärin pandahanke etenee: Asiantuntijat suosittaneet elinolosuhteiden vuoksi

Eläintarhojen välillä ei eläimistä käydä kauppaa 9:19

Neuvottelut erittäin uhanalaisen jättiläispandan saamiseksi Ähtärin eläinpuistoon jatkuvat yhä Kiinan pandahallinnon kanssa. Pandat voisivat tulla Suomeen ensi vuoden lopulla.

Eläinsuojelujärjestöjen joukosta on esitetty kritiikkiä hanketta kohtaan. Kritiikin mukaan Ähtäri ei pystyisi tarjoamaan pandoille lajin vaatimia olosuhteita.

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi sanoi aamun Huomenta Suomessa, että asiantuntijat ovat nimenomaan suositelleet Suomea pandoille elinolosuhteiden vuoksi.

– Luontaiset elinolosuteet Himalajan vuoristossa, missä pieni joukko jättiläispandoja edelleen luonnossa elää, ovat hyvin samantyyppiset kuin Suomi pystyy tarjoamaan. Meillä on neljä erilasta vuodenaikaa ja myös lunta ja jäätä ja tämä kokonaisuus on erittäin tärkeää pandojen luontaisen lisääntymisen kannalta, hän sanoo.

Haapaniemi huomauttaa, että hankkeen tarkoitus on turvata lajin säilyminen.

– Pandan luontaiset elinolosuhteet ovat lähes tuhoutuneet ja niitä joudutaan tarhaamaan Kiinassa. Näin on tarkoitus varmistaa, että erittäin uhanalainen laji säilyisi.

Ähtärissä varaudutaan pandojen tuloon saadun ohjeistuksen mukaan.

– Siihen kuuluvat isot ulkotarhat ja sisätilat ja eläinlääkintätilat. Isosta maa-alueesta on kysymys.

Haapaniemi myöntää, että pandasta on tulossa tietynlainen vetonaula puistoon.

– Onhan tämä niin uhanalainen laji ja myöskin ihmisiä kiinnostava laji. Varmaan monet tulevat seuraamaan niiden elämää Ähtäriin, mutta kokonaisuus lähtee kuitenkin erittäin uhanalaisen lajin suojelusta ja siihen suojeluohjelmaan liittymisestä.

Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström ei kommentoi pandahanketta, mutta totaa, että pandan suojelu on tärkeää. Huomenta Suomessa vieraillut Hellström huomauttaa, että eläimillä ei koskaan käydä kauppaa eläintarhojen välillä, vaan kyse on aina vaihtokaupoista tai suositusten mukaisista siirroista.

– Eläintarhojen välillä ei ole bisnestä.

– Esimerkiksi meillä on linjattu, ettei meille tule Afrikan savannin eläimiä, jotka eivät pärjäisi näissä oloissa.


Lue myös:

    Uusimmat