Mainos

Ahtaat tontit eivät kiinnosta omakotiasujia

Ahtaat kaavatontit ja rakentamisen tarkka sääntely ajavat suomalaisia asutuskeskuksista maalle. Kaipuu yksityisyyteen ja mielekkääseen vapaa-ajan käyttöön on niin vahva, että kuntien kaavoittamat omakotitalotontit käyvät huonosti kaupaksi.

Lähes puolet uusista pientaloista rakennetaan kaavoitettujen alueiden ulkopuolelle. Ihmiset hakeutuvat edelleen haja-asutusalueelle, vaikka kunnat ovat pudottaneet tonttien hintoja.

Pyrkimys tiiviiseen yhdyskuntarakentamiseen on kääntynyt itseään vastaan. Maalle muuton syitä tutkinut Johanna Pekkanen toteaa, että tiiviin rakentamisen ideologia aiheuttaakin rakentamisen hajaantumista.

Kaavoituspolitiikassa on tuijotettu liikaa tiiviin rakentamisen tuomia taloudellisia ja ekologisia etuja ja unohdettu suomalaiseen kulttuuriin sidoksissa olevat tarpeet. Suomalainen haluaa oman tilan, jossa voi toteuttaa itseään - ja naapurit halutaan pitää sopivan kaukana omasta pihasta.

Pekkanen on tutkinut haja-asutusalueelle muuttamista haastattelemalla maalle muuttaneita pääkaupunkiseudulla Kirkkonummella ja Hämeenlinnan ympäristökunnissa. Hän toimii tutkijana Teknillisen korkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksessa. Tutkimuksissa oli mukana yhteensä nelisenkymmentä perhettä.

Oman käden jälki asuinympäristöön

Kerrostalossa asunut ja anonyymiin elämään tottunut kaupunkilainen etsii omakotitalosta omaa rauhaa ja pettyy, kun tiivillä omakotitaloalueella törmää sosiaaliseen kontrolliin.
-Piha-alueet mielletään puolijulkisiksi tai julkisiksi tiloiksi. Pihalla pitääkin ajatella, mitä on päällä ja miten lapset käyttäytyvät, kuvailee Pekkanen haastateltujen tuntoja.

Rakentaminen kaava-alueilla on liian pitkälle normitettua. Ihmiset haluavat jättää oman jäljen asuinympäristöönsä. Pekkasen haastattelemat arkkitehditkin olivat myöntäneet, etteivät he haluaisi rakentaa alueelle, jossa joku muu määrittelee katon kaltevuuden, värit ja ikkunanmuodon.

-Rakentaminen näyttää olevan tärkeää oman elämän hallinnalle ja itsensä toteuttamiselle. Työelämässä ei välttämättä pääse toteuttamaan itseään riittävästi, ja siksi paineet siirtyvät vapaa-ajan puolelle, hän arvioi.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.