Mainos

Ahtaajien lakonuhka ohi

Satamien noin 3000 ahtaajaa olivat uhanneet aloittaa lakon huomisaamuna, jos sopua ei olisi löytynyt. Ahtaajien lakko olisi pysäyttänyt merkittävän osan Suomen viennistä ja tuonnista.

Ahtaajien lakonuhka on peruuntunut lopullisesti. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja työantajia edustava Satamaoperaattorit ovat ilmoittaneet valtakunnansovittelija Juhani Saloniukselle hyväksyvänsä tämän viime viikolla jättämän sovintoesityksen.

Varmuus lakonuhan peruuntumisesta saatiin, kun myös järjestöjen päättävät elimet kelpuuttivat sovintoesityksen. Kiistan osapuolten neuvottelukunnat ilmoittivat jo viime viikolla suosittavansa esityksen hyväksymistä.

Satamaoperaattorit piti ratkaisua kalliina ja huonona, mutta lakkoa tätä vielä huonompana vaihtoehtona. AKT:n jäsenäänestyksessäkin esitettiin osin sopimuksen hylkäämistä, mutta kokonaistuloksen katsottiin puoltavan hyväksymistä, kertoo puheenjohtaja Timo Räty.

Ahtaajille 9,8 prosentin palkankorotus

Sopimus on kolmivuotinen ja kokonaiskustannuksiltaan tulosopimusta kalliimpi. Satamaoperaattorit laskee, että sopimus tuo ahtaajille yhteensä 9,8 prosentin palkankorotukset.

Lisäksi uutta työaikamallia soveltavissa yrityksissä ahtaajat saavat kahdessa vaiheessa yhteensä 8,25 prosentin lisäkorotuksen. Toimitusjohtaja Jouko Santala pitikin uutta työaikamallia niin kalliina, että sen käyttö jäänee vähäiseksi.

Toinen keskeinen kiista koski tilapäisen työvoiman käyttöä. Sopimuksen mukaan tilapäisten osuus ahtaajien kokonaismäärästä saa olla korkeintaan 10 prosenttia. Työnantajat laskevat joutuvansa palkkaamaan tämän takia noin 150 uutta vakinaista työntekijää.

Satamien noin 3000 ahtaajaa olivat uhanneet aloittaa lakon huomisaamuna, jos sopua ei olisi löytynyt. Lakko olisi pysäyttänyt merkittävän osan Suomen tuonnista ja viennistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.