Mainos

Ahtaajien lakonuhassa pyritään sopuun vielä tänään

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan neuvottelut yritetään käydä vielä tänään loppuun.

-Sitten ratkeaa käytännössä kysymys siitä, alkaako lakko vai ei.

Mahdollisen sovintoesityksen antaminen selviää Saloniuksen mukaan illan neuvotteluissa. Neuvottelujen oli määrä jatkua tauon jälkeen alkuillasta. SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto on ennakoinut lähettävänsä sovintoesityksen jäsenäänestykseen.

Kiistan molemmilla puolilla on pidetty tavoitteena, että ratkaisu ensi viikon perjantaina uhkaavaan lakkoon saataisiin aikaan viimeistään tänään. Muussa tapauksessa ratkaisujen on arveltu jäävän aivan lakkoa edeltäviin hetkiin ensi viikolle.

Vaikeimmat kiistakysymykset koskevat ahtaajien työaikoja öisin ja viikonloppuisin sekä tilapäisen työvoiman käyttöä satamissa.

Ahtaajien paikalliset työtaistelut pysäyttivät viime viikolla Suomen ulkomaankaupan lähes kokonaan ja sulkivat muutamia paperitehtaita. Satamaoperaattoreiden toimitusjohtajan Jouko Santalan mukaan työnantajat arvioivat paikallisesti, haluavatko viedä asian oikeuteen.

Eilen neuvoteltiin ilman sopua

Ahtaajien lakonuhan sovittelua jatkettiin eilen samaan aikaan kun työt satamissa pyörähtivät käyntiin viime viikon työnseisausten jälkeen.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mukaan yhteisenä tahtona oli yrittää ratkaista kiista maanantain ja tiistain aikana. Illalla jouduttiin toteamaan sovun löytymisen lykkäytyvän vähintään tiistaihin.

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan ratkaisuun toki pyritään mahdollisimman nopeasti. Hän kuitenkin piti jo ennen illan neuvotteluja todennäköisenä, että yksituumaisuutta ei vielä olisi löydettävissä.

Neuvotteluja Saloniuksen kanssa käytiin useaan otteeseen pitkin päivää. Myös Ihalainen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski olivat neuvotteluissa tukena ja vauhdittajina.

SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Timo Räty arvioi jo aamulla, että jos neuvottelut eivät nyt lähde kulkemaan, ratkaisut jäävät aivan ensi viikon lopulle.

Ainakin vielä päivällä työn alla oli kolmivuotinen työehtosopimus. Tulosopimusta pidempi kausi antaisi väljyyttä myös palkankorotuksista sopimiseen. Ylitöiden osuus ahtaajien vuosiansioista on keskimäärin 12 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.