Mainos

Ahtaajien lakko raivostuttaa työnanantajaa

Työnantajia edustava Teknologiateollisuus on näreissään ahtaajien lakonuhasta. Tänään koko maata uhkaavasta lakosta saatiin esimakua, kun AKT:n vauhdituslakko pysäytti ahtaajien työt päiväksi Helsingin Vuosaaressa, Kotkassa, Turussa ja Uudessakaupungissa.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko pitää lakonuhkaa kohtuuttomana, sillä teollisuus on joutunut jo sopeuttamaan tuotantoaan. Viime vuonna teknologiateollisuuden vienti väheni lähes 40 prosenttia.

- Tämän tyyppiset lakot ovat täysin vastuuttomia silloin, kun talous on syvässä taantumassa ja kuopassa. Teollisuus ja teollisuuden palkansaajat ovat joutuneet sopeutumaan huomattavasti enemmän tähän tilanteeseen. Nyt jopa tätä ohentunutta tuotantovirtaa pyritään häiritsemään, jyrisee Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko.

Käytännössä ohentunut tuotantovirta tarkoittaa, että alan liikevaihto on kutistunut 30 prosenttia ja vienti liki 40. Uusia tilauksia on saatu, mutta niiden määrä on yhä 40 prosenttia matalammalla tasolla kun ennen kriisiä.

- Euroopassa, joka on meidän tärkein markkina-alueemme,investoinnit eivät ole lähteneet käyntiin. Näin ollen kysyntä pysyy erittäin alhaisena, sanoo puolestaan teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Martti Mäenpää.

Taantuma on niittänyt alalta 24 000 työpaikkaa ja lomautukset koskevat yhä noin 57 000 työntekijää. Telakoilla tilanne voi helpottaa, sillä talouspoliittinen ministerivaliokunta sopi tänään, että valtio on valmis tukemaan telakoita.

Verohuojennuksia tuotekehitykseen kaipaavat myös pienet ja keskisuuret teknologiayritykset. Mutta ennen kuin hallitus raottaa yritysveroratkaisujaan huolena on lakko, jonka lasku teknologiateollisuudelle on noin 70 miljoonaa euroa päivässä. Jo pelkkä lakonuhka närästää.

- Se vaarantaa ohentuneita vientitoimituksia. Aikataulut kyseenalaistuvat, jonka jälkeen yritykset joutuu miettimään siirretäänkö tuotantoja muualle, sanoo teknologiateollisuuden Alanko.

Auto- ja kuljetusalan keskusjärjestö AKT on antanut koko maata koskevan ahtaajien lakkovaroituksen. Lakon on määrä alkaa 19. tätä kuuta, jos työehtosopimuksissa ei saavuteta sopua.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.