Mainos

Ahtaajien lakko koettelee jo teollisuutta

Ahtaajien eilen alkaneen laajan lakon vaikutukset ovat jo alkaneet näkyä.

Paperitehtaita on ajettu alas useilla paikkakunnilla, ja uusia on seuraamassa perässä. Ahtaajien lakko voi myös ajaa Venäjän-transitoliikennettä Suomesta muihin maihin. Tavarat seisoivat kaikissa keskeisissa satamissa tänäänkin.

Ahtaajien lakkoa ei ehtinyt kestää kuin reilu päivä. Sitten M-real, Stora Enso ja UPM-Kymmene kertoivat heti ensimmäisten paperitehtaiden alasajosta. Työt ovat pysähtyneet niin Kirkniemellä, Rauman paperitehtaalla kuin Summan koneella Haminassa. Seuraavaksi uhkaavat pysähtyä Kotkan, Anjalankosken, Tervasaaren, Kymin, Kaukaan, Jämsänkosken ja Kaipolan paperikoneet.

Laivatoimituksiin tullut epävarmuus uhkaa romuttaa myös transitoliikenteen haalimiseksi tehdyn pitkäjänteisen työn.

- On erittäin suuri vaara, että tavara etsii uudet reittinsä. Meidän reittimme valtti on ollut sen varmuus ja luotettavuus ja nyt se ei todellakaan ole varma tai luotettava, sanoi toimitusjohtaja Matti Aura Suomen Satamaliittosta.

- Tässä menee nyt jokunen vuosi tästä eteenpäin kun keskustellaan lakosta ja ne ponnistelut mitä on tehty, on tullut hyvin nollattua, pohti toimitusjohtaja Seppo Herrala Haminan satamasta.

Satamat ovat vuosia markkinoineet suomalaisen transiton puolesta. Lisäksi satamiin on tehty suuret investoinnit. Kilpailu läpikulkuliikenteestä Venäjälle on jo nyt kovaa. Painetta ei ainakaan helpota, että kuljetusten määrä itään kääntyi alkuvuonna laskuun.

Kilpailijoille siivu Suomen transitoliikenteestä kelpaa.

- Siellä ollaan kieli pitkällä: Tallinnassa ja Riikassa ja Venäjällä ja Saksasta pyritään suoraan Venäjälle ja myös maakuljetuksia pitkin. Siellä on monta ottajaa, jotka ilomielin ottavat sen bisneksen jota suomalaiset ovat nyt puolivapaaehtoisesti luovuttamassa pois, jatkoi Aura Suomen Satamaliitosta.

Näillä näkymin ahtaajien lakko siis jatkuu ainakin maanantaiaamuun asti.

Neuvottelut jatkuvat maanantaina

Satamien ahtaajien työehtosopimusneuvotteluja jatketaan maanantaina valtakunnansovittelijan johdolla. Neuvotteluja tukemaan on kutsuttu myös keskusjärjestöjen johtajat. Elinkeinoelämän keskusliitto syytti tänään ahtaajia edustavaa AKT:tä työministeriön lakonsiirtopäätöksen rikkomisesta. Työrauhasäädöksiä pitäisi työnantajajärjestön mielestä tiukentaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.