Ahtaajien lakko jatkuu - sovittelun jatkosta ei tietoa

Satamien toiminnan lamauttanut ahtaajien lakko jatkuu toista vuorokautta. Työtaistelu saattaakin pitkittyä, koska neuvotteluja lakon lopettamiseksi ei ole sovittu.

Satamalakkoa vetävä Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT viestitti aamulla toivonsa neuvottelujen jatkamista välittömästi.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka toisti iltapäivällä, ettei neuvottelun jatkosta ole sovittu.

- Totta kai toivoisin, että mahdollisimman pian olisi edellytyksiä jatkaa.

Satamaoperaattorien toimitusjohtajan Juha Mutrun mukaan työnantajapuoli on ollut puhelinyhteydessä valtakunnansovittelijan kanssa, mutta sovittelun aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Sovittelutilanne on vaikea, koska osapuolet ovat niin erimielisiä muutosturvasta eli ahtaajien erorahan suuruudesta. Neuvottelut kariutuivat tähän kiistaan myös torstain vastaisena yönä. Työantajaleirissä pelätään, että muita työtekijöitä parempi AKT:läinen eromalli lähtee leviämään myös muille aloille. AKT:n puheenjohtaja Timo Räty ei ole puolestaan suostunut liikahtamaan liittonsa vaatimuksista.

Työnantajien mukaan Räty haluaa ahtaajille vuoden palkan suuruista ylimääräistä irtisanomiskorvausta. AKT:n puheenjohtaja on kiistänyt tämän suuruisen vaatimuksen.

Työtaistelun taustalla pyritään nyt myös vauhdittamaan sovittelun jatkamista mahdollisimman nopeasti. EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ovat olleet yhteydessä keskenään, valtakunnansovittelijaan ja työtaistelun osapuoliin. SAK:n puheenjohtajan mukaan kiista on sovittelijan ja osapuolten käsissä, mutta keskusjärjestöt yrittävät auttaa ja vauhdittaa sovittelua taustalla. Neuvottelupöytään keskusjärjestöjohtajat eivät ole tässä vaiheessa tulossa, mutta ovat valmiita tukemaan neuvotteluja, jos Lonka katsoo sen tarpeelliseksi.

-Teemme tätä matalalla profiililla, ilman suurempaa huomiota. Yritämme saada sovittelun nopeasti liikkeelle. Tilanne ratkeaa vain neuvottelemalla, Lyly kommentoi MTV:n uutisille.

Satamien tavaraliikenne pysähtyi torstaiaamuna kello kuusi. Lakko tuntuu nopeimmin viennistä riippuvaisesta metsäteollisuudessa.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 5.3.2010)

Lue myös:

    Uusimmat