Mainos

Ahtaajalla lähes 50 000 euron vuositulot

Vakinaisessa työsuhteessa oleva ahtaaja tienasi viime vuonna ilman ylityölisiä keskimäärin 43 300 euroa. Kokonaisansiot sen sijaan kipusivat 47 700 euroon.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan satamissa työskentelevien, Ahtaajien palkka ylittää reippaasti keskivertosuomalaisen ansiot, sillä palkansaajien keskimääräinen kuukausiansio oli vuoden 2008 lopussa 2 876 euroa.

EK:n tilaston mukaan sairaanhoitajan kokonaisansio vuodessa on 34 927 euroa, eli yli kymppitonnin pienempi kuin vakinaisen ahtaajan. Luokanopettaja puolestaan tienaa vuodessa kaikkiaan 39 614 euroa.

Keskusliiton tietojen mukaan vuosina 2007–2009 työehtosopimusten mukaiset palkankorotukset olivat ahtausalalla yhteensä yli 16 prosenttia ja autoliikenteessäkin lähes 16 prosenttia. Vastaavalla jaksolla sopimuskorotukset olivat esimerkiksi teknologiateollisuudessa 9 prosenttia.

Irtisanomiset kivenä kengässä

Ahtaajien kiista koskee etenkin irtisanomissuojaa. AKT vaatii irtisanotuille vuoden pituista palkkakorvausta nykyisen puolen vuoden lisäksi. Työnantajan on vaikea hyväksyä AKT:n vaatimuksia, koska jo nykyisessä sopimuksessa ahtaajien irtisanomissuoja on parempi kuin muiden palkansaajien.

Satamaoperaattorit muistuttaa, että työnantaja on myös velvollinen käymään ennen yt-neuvotteluita neljän viikon pituiset sopeuttamisneuvottelut. Niiden perusteella irtisanottu voi saada sopeuttamistukea.

Työnantajalla on lisäksi 12 kuukauden takaisinottovelvollisuus työsopimuslain mukaisen yhdeksän kuukauden sijaan.

Erimielisyydet koskevat myös työaikoja. Satamat haluaisivat mitoittaa työvoiman määrän kulloisenkin tarpeen mukaan.

Satamissa työskentelee noin 3000 AKT:hen kuuluvaa ahtajaa ja vajaat 400 tilapäistä satamatyöntekijää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.