Mainos

"Ahtaajalakossa riita on ihmisen kokoinen"

Noin 3 000 ahtaajan lakko jatkuu viidettä päivää, ja satamat ovat edelleen lähes kiinni. Ahtaajat ovat yhteiskunnassa sellaisessa asemassa, että voivat riitauttaa yleisestä linjasta poikkeavan palkkatavoitteen, sanoo kansanedustaja Eero Lehti.

- Mielestäni ahtaajat käyttävät asemaansa nyt häikäilemättä, en sano oikein tai väärin, mutta kovaa peliä he pelaavat, Huomenta Suomessa vieraillut Lehti sanoo.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma muistuttaa, että ahtaajien työtaistelussa ei ole kyse rahasta.

- Iso kysymys koskee työntekijöiden turvaa irtisanomistilanteessa. Mielenkiintoista oli huomata, että valtionsopimuksella oli sama asia keskeisenä asiana.

Valtio sekä palkansaajajärjestöt Pardia, Juko ja JHL pääsivät yöllä sopuun valtion virkamiesten ja työntekijöiden työehtosopimuksesta. Neuvottelutulos koskee noin 88 000 valtion virkamiestä ja työntekijää, ja neuvottelutulokseen sisältyvät 0,55 prosentin suuruinen yleiskorotus sekä pienempi paikalliserä.

"Työntekijöiden suoja selvästi alle keskitason"

Heinäluoma selventää, että ahtaajien tilanteessa kyse ei ole 12 kuukauden palkasta, jota ahtaajat vaatisivat tuotannollisista syistä irtisanottaessa.

- Kyse on siitä, jos ahtaaja on ollut 12 kuukautta työttömänä eikä ole tukitoimista huolimatta työllistynyt, tulisiko tässä tapauksessa jokin korvaus ja apu. Tässä on vissi ero.

Heinäluoma ihmettelee, ettei tätä puolta asiasta ole nostettu sen enempää esiin.

- Meillähän on sellainen kuva, että meillä olisi hyvä työntekijöiden suoja, mutta irtisanomissuoja ja työttömyysturva eivät ole eurooppalaisittain hyviä. Ne ovat selvästi alle keskitason.

Heinäluoma kertoo, että esimerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopassa voi joutua maksamaan jopa puolentoista vuoden palkan irtisanomistilanteessa.

- Kyse on kuitenkin kokonaisuudesta. Eri maissa olevia rusinoita voidaan kerätä samaan pullaan, mutta Suomen kansantalous ei vaan niitä kaikkia kestä, huomauttaa Eero Lehti.

Lehden mukaan olennaista olisi se, että työt jatkuisivat ja hyvä jaettaisiin tasapuolisesti kaikille verrattuna siihen, että jollain on mahdollisuus neuvotella itselleen kohtuuttomia etuja.

- Siitä olen samaa mieltä, että tällaisena aikana sopuun pitäisi päästä ja ratkaisu haettaisiin nopeassa aikataulussa. Riita on kuitenkin ihmisen kokoinen, eli jos on halua, se pystytään sovittamaan vaikka huomenna.

Ahtaajien lakkoa sovitellaan seuraavan kerran huomenna klo 13.

Katso Eero Heinäluoman (SDP) ja Eero Lehden (kok.) haastattelu (Huomenta Suomi 8.3.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.