Mainos

Ahon poissaolopyynnöstä äänestetään

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon virkavapausanomus menee eduskunnassa äänestykseen.

Esko Aho

Eduskunta ei aio myöntää Aholle vapautusta eduskuntatyöstä ainakaan yksimielisesti. Puhemiesneuvosto ja ryhmänjohtajat ovat keskustelleet asiasta valtiosääntöasiantuntijoiden kanssa poikkeuksellisessa kokouksessa tänään. Kokouksen jälkeen osa valiokuntien puheenjohtajista ilmoitti vastustavansa vapautusta.

Lomapyyntöä vastaan aikovat äänestää mm. Marjatta Vehkaoja ja Leena Luhtanen. Varsin kriittisesti suhtautuvat asiaan myös Jouko Skinnari, Pentti Tiusanen ja Erkki Pulliainen. Puhemiesneuvosto valmistelee oman kannanottonsa Ahon Harvardin-matkaa koskevaan anomukseen huomenna. Koko eduskunta äänestää asiasta tiistain täysistunnossa.

Ahon lomapyyntö on esillä iltapäivällä myös eduskuntaryhmien kokouksissa. Asian luonteen vuoksi on odotettavissa, etteivät ryhmät tee jäseniään sitovia päätöksiä.

Asiantuntijat kriittisiä Ahon poissaoloon

Harvardin yliopisto

Ahon pitkälle poissaololle eduskunnasta ei ole oikeudellisia esteitä. Perustuslakiasiantuntijat löysivät kuitenkin monia seikkoja, jotka puhuvat Ahon lomanpyyntöä vastaan. Aho aikoo opiskella ja luennoida Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa ensi syksyn ja seuraavan kevätkauden.

Professori Mikael Hidénin mielestä eduskunnan toimintaan ja kansanedustajan työhön sopii erittäin huonosti, että edustajalle myönnettäisiin yksityisistä syistä lupa pitkäaikaiseen poissaoloon. Professori Antero Jyrängin mielestä kansanedustajan pitkäaikainen poissaolo eduskuntatyöstä ei tee oikeutta valitsijoille. Jyränki huomautti myös, ettei pitkien poissaolojen yleistyminen olisi eduskunnan kannalta suotavaa, varsinkaan kun Suomessa ei ole varaedustajia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.