Aho yhä työreformin takana

Esko Aho puolustaa yhä työreformia. Puheenjohtajapaikkansa kesäkuussa jättävä Aho haastoi myös pääministeri Paavo Lipposen julkiseen väittelyyn.

Keskustan puheenjohtajan tehtävät kesäkuun puoluekokouksessa jättävä Esko Aho puolustaa edelleen työreformia.

Ahon mukaan keskustan viime vaalien alla markkinoima ohjelma tähtäsi järjestelmämuutoksiin, joilla voitaisiin parantaa työllisyyttä, vahvistaa yrittäjyyttä ja pelastaa hyvinvointipalvelut.

Aho piti tänään viimeistä kertaa istuvana puheenjohtajana poliittisen katsauksen keskustan puoluevaltuuskunnalle Kuopiossa.

Keskustan sisällä on arvioitu, että työreformi oli se syy, jonka vuoksi maan suurimman puolueen asemaan tarvittavat äänet jäivät saamatta. Aho ei ottanut kantaa siihen, pitääkö tällainen näkemys paikkansa. Hän totesi ainoastaan, että syntyi paine valitusta strategiasta luopumiseen. Puolueen puheenjohtajan pitää Ahon mukaan pystyä luomaan puolueelle strategia, toiminnan suuri juoni, ja sitouttaa joukot siihen.

Kesäkuun puoluekokouksessa valitaan Ahon mukaan siten sekä puheenjohtaja että linja. Aho muistutti SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen kehuneen, että vuoden 1999 hallitusratkaisulla estettiin uusliberalistinen työreformi. Väite on Ahon mukaan suorastaan irvokas, kun katsotaan nykytodellisuutta Suomessa.

Aho ei puuttuisi henkilövalintoihin

Ahon mielestä rohkeita ratkaisuja työllisyyden ja yrittäjyyden kannalta olisi tarvittu jo vuosia sitten. Jatkossa muutospaine vain kasvaa hyvinvointipalvelujen rahoituksen rapautuessa. - Jälkikäteinen pelottelu uusliberalismilla kuuluu samaan sarjaan kuin hokemat hyvinvointiyhteiskunnan puolustamisesta. Siitä on tullut kilpi, jonka suojassa saa tehdä mitä tahansa. Vuosikymmeniin ei ole puhuttu hyvinvointiyhteiskunnasta yhtä paljon ja tehty sen säilyttämiseksi yhtä vähän kuin nyt, Aho huomautti.

Aho kehotti puoluekokousedustajia vaatimaan, että puheenjohtajaehdokkaat kertovat selkeästi, millaista keskustaa he haluavat rakentaa. Hän lupasi, ettei aio pian entisenä puheenjohtajana itse millään tavoin puuttua henkilövalintoihin. Se ei olisi viisasta. -Tai sitten täytyy pitää ainakin yksi puheenjohtajakausi väliä. Eikö kuulosta hyvältä Paavo, Aho heitti Väyrysen suuntaan.

Yrittäjyyttä ja omatoimisuutta

Aho hahmotteli puheessaan keskustan tulevan vaaliohjelman runkoa. Ohjelmaan pitäisi sisällyttää taistelu alueellista ja sosiaalista eriarvoisuutta vastaan. Hän uskoi lisäksi, että Suomessa on puolueen mentävä aukko poliittiselle liikkeelle, joka ottaa sydämenasiakseen yrittäjyyden ja omatoimisuuden vahvistamisen.

Aho kaipasi ohjelmaan myös kansainvälisyyttä sekä globaalin vaikuttamisen ja suomalaisuuden parhaiden perinteiden yhdistäminen. Vaikeinta on Ahon mielestä kannustaa ihmisiä lasten ja nuorten kasvatusvastuun ottamiseen, kun kaikenkattava suvaitsevaisuus on muuttunut välinpitämättömyydeksi.

Aho haastoi Lipposen väittelyyn


Aho haluaa vielä päästä väittelemään pääministeri Paavo Lipposen (sd.) kanssa julkisesti vielä ennen oman puheenjohtajakautensa päättymistä.

Aho esitti haasteen Lipposelle tämänpäiväisen keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä Kuopiossa.

Aho muisteli, että edellisen kerran opposition ja hallituksen keulahahmot ovat kohdanneet televisiossa varsinaisten vaaliohjelmien ulkopuolella kuusi vuotta sitten. Se on hänen mielestään suomalaisen demokratian häpeä.

Nykyisessä tilanteessa tällaisella keskustelulla olisi hänen mukaansa myös jonkinlaista historiallista merkitystä. Aho haluaisi osoittaa, että demokratia toimii myös tiedotusvälineiden suorassa keskustelussa, oli sitten kyseessä televisio tai radio.

Aho uskoi medialla olevan keinoja saada Lipponen suostumaan hankkeeseen, mutta ilmoitti myös olevansa valmis toimimaan konsulttina. Hän suositteli tyhjän tuolin käyttämistä Lipposen sijaisena, jos pääministeri ei ilmaannu paikalle. -Olen varma, että seuraavalla kerralla hän tulee, Aho ennusti.

(MTV3-STT)


(Seitsemän uutiset 20.04.2002.)

Lue myös:

    Uusimmat