Mainos

Aho voitti Väyrysen

Keskustan puheenjohtajasta
tulee keskustan presidenttiehdokas. Aho voitti puolueensa presidenttiehdokkuudesta käydyn esivaalin selvästi. Äänet jakautuivat Ahon ja hänen vastaehdokkaansa, europarlamentaarikko
välillä 44 560-24 892.

Aho sai äänistä 64,2 prosenttia, Väyrynen 35,8 prosenttia. Ääniä annettiin yhteensä 69 452, joten äänestysvilkkaus jäi pienemmäksi kuin kuusi vuotta sitten, jolloin ääniä kertyi noin 80 000. Myös puolueeseen kuulumattomat ottivat vaaleihin osaa vilkkaasti. Aho saavutti enemmistön kaikkialla muualla paitsi Lapissa ja Perä-Pohjolassa. Aho valitaan lopullisesti keskustan presidenttiehdokkaaksi 8. lokakuuta Helsingin messukeskuksessa pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Väyrynen: kyseessä linjavaali

Paavo Väyrynen aikoo tukea tästä lähtien presidentinvaalissa Ahoa ja pyytää samaa omilta kannattajiltaan. Hän ei aio kiirehtiä esimerkiksi puolueen puheenjohtajaksi, "katsotaan nyt presidentinvaalit ensin". Väyrynen olettaa myös, että puolue jatkaa entisellä linjallaan vaalissa saamansa tuen turvin. Vaali oli linjavaali, ja äänestäjät ovat linjansa valinneet.

-Puolueen linja on nyt saanut äänestäjien kannatuksen. Minä voin lopettaa murehtimisen puolueen linjasta. Jatkan työtäni europarlamentissa äänestäjiltäni saamallani mandaatilla, Väyrynen sanoi keskustan puoluetoimistossa Helsingissä vaalin tuloksen ratkettua. Väyrynen kiitti kannattajiaan saamastaan tuesta, mutta arveli yhä, että vaalien tulos olisi voinut olla suuremmalla äänimäärällä toinen.

-Myönnettäköön kuitenkin, että tulos oli yllättävänkin hyvä. Vielä kesällä Väli-Suomen sanomalehdet ennustivat minulle vain 20 prosentin kannatusta. Vaalin lähtökohtahan oli onneton: tukena oli vain yksi kansanedustaja eikä yhtään piirin puheenjohtajaa eikä puolueen johtoon kuuluvaa, Väyrynen sanoi. Väyrynen ei aikonut kuitenkaan jättää presidenttihankettaan sikseen.

-Sanoin ennen vaaleja, että katsotaan, pitääkö paikkansa sanonta "kolmas kerta toden sanoo". Mielelläni olisin onneani varsinaisessa vaalissakin koettanut.

-En sulje pois osallistumista myöhempiin vaaleihin, olen niin nuori mies, Väyrynen sanoi. Minkään kansalaisliikkeen tai muun puolueen ehdokkaaksi Väyrynen ei kuitenkaan aio missään tapauksessa näissä vaaleissa ruveta.

Aho kiittää Väyrystä

Esko Aho oli erittäin tyytyväinen saamaansa voittoon, varsinkin kun äänimäärä nousi niin suureksi.

-Annan myös tunnustuksen Väyryselle ja hänen kannattajilleen. Oli suurelta osin heidän ansiotaan, että vaali-innostus kohosi näin suureksi, Aho sanoi tuoreeltaan vaalin ratkettua.
(STT)
Tarkat tulokset

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.