Aho vastustaa tiedonantomenettelyä Emusta

Entinen pääministeri, nykyinen oppositiojohtaja Esko Aho vastustaa tiukasti ajatusta, että eduskunta päättäisi Suomen Emu-jäsenyydestä hallituksen tiedonannon pohjalta. Aho käytti kuitenkin itse tiedonantomenettelyä, kun eduskunta hyväksyi EU-jäsenhakemuksen jättämisen keväällä 1992.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pähkäilee nyt, pitääkö eduskunnan päättää Suomen Emu-jäsenyydestä hallituksen tiedonannon vai lakiesityksen pohjalta. Valiokunta joutuu miettimään asiaa myös siltä kannalta, onko Suomi jo tosiasiassa hyväksynyt Emu-jäsenyyden sitoutumalla Maastrichtin sopimukseen ilman erityisiä varaumia.

Perustuslakivaliokunta kuuntelee yleensä asiantuntijoina valtiosääntöoppineita juristeja. Tänään elettiin toisin. Aamulla valiokunnassa piipahtivat Suomen EU-jäsenyysneuvottelujen aikainen pääministeri Esko Aho ja yksi silloisista pääneuvottelijoista, nykyinen EU-suurlähettiläs Antti Satuli.

Valiokunnan puheenjohtajan Ville Itälän mukaan valiokunta halusi täsmentää, mitä EU-neuvotteluissa oli keskusteltu Emuun liittyen. Sen takia entiseltä pääministeriltä on hyvä kuulla tarkasti, mikä oli tarkoitus ja mitä silloin todella keskusteltiin.

Ahon mukaan eduskunnan päätäntävalta Emu-asiassa ei ole hävinnyt mihinkään. Ahon tulkinnan mukaan Suomella on vapaa päätäntävalta ja valinnan oikeus.
- Kysymys on siitä, miten sitä käytetään ja mitä seurauksia siitä sitten on lakien säätämisjärjestystä ajatellen. Perustuslakivaliokunnan asia on sen tulkinnan tekeminen, sanoo Aho.

Perustuslakivaliokunta antaa oman lausuntonsa asiasta viimeistään ensi torstaina. Valistunut arvaus on se, että valiokunnan mukaan asia hoidetaan niin, että eduskunnan yksinkertainen enemmistö hallituksen tiedonannon tueksi riittää.

Aholle tiedonanto ei riitä.
- Minun mielestäni on aivan selvää, että sitä vaatimusta, jonka me esitimme oikeudesta eduskunnan itsenäiseen päätöksentekoon, ei voi tiedonantomenettelyllä täyttää, koska sehän ei mittaa eduskunnan kantaa itse käsiteltävään asiaan, vaan vain sitä, onko hallituksella luottamus eduskunnassa vai ei, perustelee Aho.

Tässä, jos missä, Aho tietää, mistä puhuu. Hänen oma hallituksensa äänestytti taannoin eduskuntaa erittäin tärkeässä äänestyksessä Suomen EU-jäsenyyshakemuksen jättämisestä nimenomaan tiedonannon pohjalta.

Aho sitoi vapaita käsiä pyytäneet, jäsenyyttä vastustaneet yksitoista keskustalaista hallituksen tueksi - tiedonannon avulla. Tämä tapahtui keskiviikkona 18. maaliskuuta vuonna 1992.
(MTV3/Timo Toropainen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat