Mainos

Aho tyytyväinen poissaolosääntöihin

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho on tyytyväinen siihen, että eduskunnan puhemiesneuvosto sai kansanedustajien poissaoloja koskevat pelisäännöt valmiiksi.

Esko Aho

Aho sanoi kertovansa huomenna keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Mikkelissä, miten hän itse etenee asiassa. Ahon odotetaan jättävän uuden anomuksen Harvardin-matkaansa liittyvästä vapautuksesta lähiaikoina. Aho lupaa lisäksi kertoa kantansa siihen, miten keskustan puheenjohtajuus tulisi järjestää hänen poissaolonsa aikana. Vapautuksen käsittely on Ahon mielestä saanut aivan mielettömät mittasuhteet.

-Nyt mennään aivan oikeassa järjestyksessä. On olemassa pelisäännöt, joihin voi sitten nojata tulevissa ratkaisuissa. Aho toivoi eduskunnan pääsevän nyt käsiksi vähän suurempiin asioihin.
-Kuukausi on mennyt keskustelussa, joka ei varmasti ole ollut eduskunnan arvovallan kannalta kovin hyvä, Aho huomautti. Hän sanoi pidättäytyvänsä asian keskeneräisyyden vuoksi arvioimasta, onko koko prosessi paisunut poliittisista syistä.

Yksi varapuheenjohtaja vt. puheenjohtajaksi

Ahon suunnitelmien mutkistuminen on lisännyt kriittisiä äänenpainoja keskustan eduskuntaryhmässä ja myös kentällä. Pari edustajaa haluaa jo panna Ahon valitsemaan Harvardin ja keskustan puheenjohtajuuden välillä. Yleinen käsitys on, ettei Aho voi johtaa puoluetta Atlantin takaa.

Hänelle on valittava selkeä sijainen, jolla on täydet valtuudet. Sijaisjohtaja voitaisiin nimetä erikseen Kuopion puoluekokouksessa kesäkuussa. Toinen mahdollisuus on antaa tehtävä yhdelle kolmesta varapuheenjohtajasta. Ainakin toistaiseksi tämä linja on saanut enemmän tukijoita kuin se vaihtoehto, että Aho päättäisi selkeästi jättää paikkansa kokonaan matkan vuoksi. Silloin Kuopiossa valittaisiin puheenjohtajaksi toinen henkilö.

Etäjohtaminen ei käy päinsä

Keskustan kansanedustaja Mauri Salo arveli kuitenkin perjantaina, että jälkimmäisen menettelytavan kannattajien määrä on puolueessa kasvussa. Puolueen etäjohtaminen ei ole hänen mukaansa mahdollista. Johdossa tulee olla henkilö, joka kantaa vastuun yhtäjaksoisesti. Tällä linjalla on jo aiemmin ollut Satakunnan piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Kalli.

Eduskuntaryhmästä Mika Lintilä kannattaa Ahon jatkoaikaa, mutta haluaa asiaan enemmän selkeyttä. Jos Aho ilmoittaisi luopuvansa puheenjohtajuudesta, se panisi puolueenkin hakemaan uutta suuntaa. Varapuheenjohtajaksi pyrkivä Hannu Takkula sanoo olevansa vielä sillä kannalla, että Aho saisi virkavapauden puolueen puheenjohtajan tehtävistä. Juha Rehulan mielestä puolueella on oltava selkeä johtaja. Jos keskusta ei itse sellaista nimeä, sen tekevät tiedotusvälineet. Rehula haluaisi antaa tehtävän yhdelle varapuheenjohtajalle. Epäselvä tilanne tulee ratkaista pikaisesti, koska se halvaannuttaa jo nyt kaikkea muuta toimintaa.

Aho vetäytyy tarvittaessa

Aho sanoo itse Suomenmaan haastattelussa perjantaina, että hän on valmis niin haluttaessa vetäytymään puolueen johdosta. Jos puolue haluaa uuden vetäjän, se on hänen mukaansa tervetullut asia. Ahon tähänastisten suunnitelmien mukaan hän palaisi puolueen johtoon Harvardin-matkan jälkeen. Hän on lisäksi vahvistanut keskustan Helsingin piirille asettuvansa ehdolle vuoden 2003 eduskuntavaaleissa nimenomaan Helsingissä.

Mahdollisuus päästä vt. puheenjohtajaksi on lisännyt mielenkiintoa kesän puoluekokouksessa täytettäviä varapuheenjohtajien paikkoja kohtaan. Halukkaita on ollut esillä eritasoisissa keskusteluissa jo parikymmentä. Myös entinen puheenjohtaja, EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen on väläyttänyt alustavasti kiinnostustaan palata kotimaan politiikkaan. Väyrynen ei osallistu viikonloppuna puoluevaltuuskunnan kokoukseen hautajaisten vuoksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.