Mainos

Aho tyrmää automaattisen Emu-jäsenyyden

Keskustapuolueen puheenjohtaja Esko Aho katsoo edelleen, että Suomen EU-jäsenyys ei suoraan velvoita maatamme liittymään raha- ja talousliitto Emuun. Aho kirjoittaa kolumnissaan keskustan äänenkannattajassa Suomenmaassa, että päätösvalta asiassa on eduskunnalla.

Aho muistuttaa, että EU-jäsenyysneuvotteluihin Suomen, Ruotsin ja Itävallan kanssa lähdettiin aikanaan sillä ehdolla, että mm. rahaliiton raamit sisältävää Maastrichtin sopimusta ei avata. Niinpä uudet jäsenmaat eivät voineet tehdä Emua koskevia oikeudellisia varaumia Tanskan ja Englannin tapaan.

-Sen vastapainoksi ilmoitimme, että Suomen mahdollinen liittyminen talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen ei voi toteutua Maastrichtin sopimukseen sisältyvällä automatiikalla, vaan osallistuminen edellyttää erillistä eduskunnan päätöstä. Euroopan unioni hyväksyi tulkintamme ja sen mukaisesti asia esiteltiin eduskunnalle, Aho kirjoittaa.

Ahon mielestä hallituksen pitäisi ennen keväällä pidettävää EU-maiden hallitusten välistä huippukokousta hakea eduskunnan luottamuslause nykyiselle Emu-linjalleen. Vasta huippukokouksen jälkeen itse rahaliiton jäsenyys ja siihen liittyvät lakimuutokset tulisi tuoda eduskunnan päätettäviksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.