Mainos

Aho: "Taloustilanne kaatuu seuraavan hallituksen niskoille"

Nykyinen taloustilanne muistuttaa paljon 90-luvun lama-aikoja.

Näin arvioi Huomenta Suomessa vieraillut East Officen hallituksen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Esko Aho.

– Budjettiriihen päätökset ovat jatkoa sille tavalle, jolla ollaan yritetty menossa olevaa laskukautta voittaa. Nyt on alkamassa seitsemäs vuosi heikkoa taloustilannetta.

– Talous oli tasapainossa viimeksi vuonna 2008. Menotasapaino on noussut sen jälkeen noin neljänneksellä eli 11 miljardilla. Tulot ovat nousseet 3,5 prosentilla eli kolmella miljardilla. Ollaan menossa kohti hyvin vaikeita aikoja, Esko Aho arvioi.

Ahon mukaan muutokset eivät tapahdu itsestään, vaan nyt on viimeistään aika tositoimille talouden elvyttämiseksi.

– Me ollaan menossa kohti hyvin vaikeita aikoja. Kun katsoo ympärille olosuhteita, ne eivät parane, ainoastaan pahenevat. Olemme maksamassa nyt hyvin kallista laskua, kun olemme vuosikausia siirtäneet eteenpäin asioita, Aho toteaa.

90-luvun lama-aikana taloustilanteen vakavuus ymmärretttin Ahon mielestä nykytilannetta paremmin.

– Silloin tajuttiin nopeasti, että nyt on vakava paikka ja kriisi. Tämänhetkinen tilanne muistuttaa eniten vuotta 1990, silloin syksyllä luotiin mielikuva siitä, että asiat ovat kohtuullisen hyvin. Pahoin kuitenkin pelkään, että asiat kaatuvat seuraavan hallituksen päälle, Aho muistuttaa.

Budjettiriihen nykyiset päätökset eivät ole Ahon mukaan suuria.

– Ei vuodessa voi paljon tehdä. Nyt täytyy suunnata ajatukset pidemmälle, sinne viiden vuoden päähän. Silloin täytyy muutosten tapahtua.

Ukrainan kriisi ja Venäjän toimet ovat aiheuttaneet Ahossa huolta. Hän kuitenkiin suhtautuu positiivisesti kriisin ratkaisuun.

– Venäjän tilanne ja Ukrainan kriisin erityisvaikutukset eivät olisi voineet tulla huonompaan aikaan Suomelle. 

Kriisin ratkaisuun Aho kuitenkin suhtautuu positiivisesti.

– Kaikki ne elementit, jotka ratkaisun saamiseksi tarvitaan ovat lähellä pöytää, jollei aivan pöydällä. Se kuitenkin edellyttää todellista tahtoa sopia ja päättää konflikti, East Officen hallituksen puheenjohtaja Esko Aho sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.