Mainos

Aho: Suomella ei suojaa maailmantalouden heilahteluissa

Keskeiset suomen 90 - talouslaman päättäjät ovat sitä mieltä, että Suomi ei ole suojattuna maailmantalouden myllerrykseltä, vaikka kriisin kulkua on vaikea ennustaa.

Viikon aikana suomalaisille on lueteltu päättäjien toimesta liuta näkemyksiä siitä miten talouskriisi vaikuttaa Suomeen.

Yhdysvaltain kriisin ja Suomen 90 - luvun pankkikriisin yhtäläisyyksiä Helsingin Sanomissa summannut suomen pankin entinen johtaja Sirkka Hämäläinen tunnustautuu tilanteen suhteen pessimistiksi.

Suomen talouden synkimmät ajat pääministerin paikalla kokenut, yliasiamies Esko Aho ei hänkään näe mitään syytä uskoa, että Suomen talous selviäisi myllerryksestä kuivin jaloin.

-Se mikä huolestuttaa on se, että ehkä vieläkin kuvitelmat siitämissä ollaan ovat liian ruusuisia. Nyt on syytä kaikkien talouden päättäjätahojen olla varovaisia ja tehdä hyvin huolellisesti harkittuja ratkaisuja. Kaikki virheet ja kaikki ylilyönnit kostautuvat tällaisessa tilanteessa todella pahasti, Aho toteaa.

Koska pankkikriisi oli - kuten Yhdysvaltojen nykyinen kriisi on - seurausta holtittomasta luotonannosta, soveltuvat tilanteeseen samankaltaiset korjausliikkeet.

-Tietysti Suomen pankkikriisissä 90-luvun alussa ja Yhdysvaltojen nykyisessä finanssikriisissä on yhtäläisiä piirteitä. Voisi sanoa, että riskit ovat myös hyvin samankaltaisia. Paniikin pelko on se kaikkein suurin vaara ja tätä paniikkia yritetään estää sillä tavalla, että valtiovalta omilla toimillaan - yrittää luoda luottamusta rahoitusinstituutioihin ja niiden toimintakykyyn, toteaa Aho.

Aho toistaa saman mitä muutkin: kriisin kulku on arvaamaton. Tiukemman euron aikaan Suomessakin on pakko varautua, eikä se Ahon mielestä vältäämättä ole edes väärin.

-On ehkä terveellistä että nähdään tässä välissä vähän hitaanpaankin kasvua, Aho sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.