Mainos

Aho pitää EU:ta nyt keskustalle tärkeänä

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mielestä EU-jäsenyys on nyt keskustalle tärkeämpi kuin millekään muulle puolueelle Suomessa.

Aho sanoi tänään Helsingissä keskustan EU-valmennusseminaarissa, että unionia tarvitaan toteuttamaan kaikkia kolmea keskustan tärkeintä vaalitavoitetta eli työreformia, alueellista tasapainoa ja ihmisten turvallisuutta. -Kaikkien näiden kysymysten suhteen Euroopan unioni ylipäätänsä toimii. Me aiomme toteuttaa työreformia ja tarvitsemme sen tueksi eurooppalaisia järjestelyjä esimerkiksi verotuksen alueella, Aho sanoi.

Alueellinen tasapaino on Ahon mielestä mahdoton saavuttaa ilman EU:n välineitä. Unionia tarvitaan myös torjumaan mm. rikollisuuden tuomaa uhkaa turvallisuudelle. -On tietyllä tavalla paradoksi, että tämä puolue, joka oli yksi kielteisemmistä ja kriittisimmistä EU-jäsenyyden suhteen, on samalla puolue, jonka tavoitteiden toteuttamisen kannalta Euroopan unioni on politiikkoineen ehkä tärkeämpi kuin millekään muulle puolueelle, Aho sanoi.

Satuli: Helsingin huippu- kokouksesta linjoitus

Keskustan maakunnallisille luottamushenkilöille järjestetyssä seminaarissa puhunut EU-suurlähettiläs Antti Satuli pohti, kuinka Helsingin huippukokouksessa joulukuussa 1999 voitaisiin hyväksyä julistus EU:n tulevaisuuden suunnasta. Satulin mukaan komissio on jo valmistelemassa tulevaisuuden suuntaviivoja. Tutkija Teija Tiilikainen Helsingin yliopistosta arvioi EU:n tarvitsevan jonkinlaisen yhteisymmärryksen unionin poliittisesta päämäärästä, kansalaisten luottamuksen palautuksen ja näkemyksen kansainvälisestä roolistaan. Puheenjohtaja Aho suhtautui myönteisesti Satulin pohdintaan. Ahon mielestä tulevaisuudenvisiota ei pidä yrittää keksiä, vaan se pitäisi perustaa siihen, mitä tosiasiat ovat. Aho listasi EU:n kehittämisen kohteiksi turvallisuuspolitiikan, talouspolitiikan, teknologian kehittämisen ja ympäristöasioiden hoidon.

-Sotilaallisen turvallisuuden osalta Nato on ja tulee olemaan jäsenmaiden tärkein väline ja Suomenkin kannalta tiivistyvä yhteistyö Naton kanssa se tapa, jolla sotilaallisen turvallisuuden kysymyksiä yhteisesti hoidetaan, Aho sanoi.

Ylikansallisia päätöksiä tarvitaan

Turvallisuuteen liittyy Ahon mielestä myös paljon muuta, mikä pitää hoitaa EU:ssa. Hän mainitsi mm. kansainvälisen rikollisuuden torjunnan, ekokatastrofien torjumisen ja valmistautumisen erilaisiin taloudellisiin kriiseihin. Ahon mielestä turvallisuuspolitiikan alueella tarvitaan ylikansallista päätöksentekoa ja Suomen on mentävä siihen mukaan. Talouskysymyksissä EU-yhteistyötä tarvitaan Ahon mielestä mm. verotuksessa. Vain eurooppalaisella yhteistyöllä voidaan hänen mielestään säilyttää kansalaisille tuotettavien palvelujen rahoittamiseen tarvittava veropohja. Yhteistyötä tarvitaan Ahon mielestä myös tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Siinä oli annettava tilaa myös pienille valtioille, sillä nyt sitä on toteutettu EU:ssa liikaa Saksan ja Ranskan ehdoilla.

EU:n hyväksyttävä taka-askeleita Venäjällä

Aho kehotti seminaarissa läntisiä teollisuusmaita arvioimaan uudelleen, millaisin keinoin ne voivat parhaiten edistää Venäjän talouden ongelmien ratkaisemista. Hänen mielestään Venäjä joutuu toteuttamaan kulutuksen rajoituksia ja säännöstelyä, joka saattaa olla ristiriidassa aiemmin tehtyjen sopimusten kanssa. Venäjä aikoo esimerkiksi palauttaa alkoholin valmistuksen ja myynnin valtion monopoliksi. Ahon mielestä se on nykyisessä tilanteessa yksi harvoista keinoista, joilla Venäjän valtio pystyy turvaamaan elintärkeät verotulonsa.

Ahon mielestä EU:n pitäisi suhtautua venäläisten aikeisiin joustavasti, eikä tuijottaa kauppasopimuksen määräyksiin. Jos EU ryhtyy torjumaan alkoholimonopolin palauttamista, kyseessä olisi Ahon mukaan suuri virhe ja osoitus huonosta harkintakyvystä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.