Mainos

Aho niukasti Lipposta suositumpi pääministeriksi

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho olisi Iltalehden teettämän kyselyn mukaan suositumpi ehdokas pääministeriksi kuin nykyinen pääministeri Paavo Lipponen. Ero on Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä kuitenkin niukka: Ahoa kannattaisi 28 prosenttia vastanneista, kun Lipposen osuus on 26 prosenttia.

Kolmen Helsingissä vaaleihin osallistuvan puoluejohtajan kisa näyttää kyselyn perustella varsin tasaväkiseltä, sillä kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö sai kyselyssä 23 prosentin kannatuksen.

Aiempien kyselytutkimusten mukaan myös puolueiden kannatusluvut ovat olleet etenkin keskustan ja sosiaalidemokraattien osalta erittäin tasaväkisiä.

Aho heikoilla Helsingissä

Vaikka Ahon suosio on kasvanut, hänen menestymismahdollisuutensa pääkaupunkiseudulla ei kyselyn valossa näytä yhtä hyvältä. Helsinkiläisistä 55 prosenttia uskoo Lipposen saavan eniten ääniä. Niinistöä veikkaa voittajaksi 28 prosenttia vastaajista, ja vain 10 prosenttia uskoo Ahon mahdollisuuksiin ääniharavana.

Uudellamaalla pääministerisuosikki on Lipponen 35 prosentin kannatuksella. Kakkosena on Niinistö 32 prosentin kannatuksella. Ahon suosio jää 19 prosenttiin. Aho saa saman kannatuksen yli 50 000 asukkaan kaupungeissa. Keski- ja Pohjois-Suomessa Aho on selvä ykkönen 39-40 prosentin kannatusluvuilla.

Kyselyyn haastateltiin huhtikuun alussa 1001 henkilöä. Taloustutkimus kysyi "Kuka puheenjohtajista olisi sopivin vaalien jälkeisen hallituksen pääministeriksi?".

Punamultahallitus ei kelpaa

Iltalehti kysyi myös suhtautumista seuraavan hallituksen kokoonpanoon. Sen perusteella keskustan ja sosiaalidemokraattien hallitusyhteistyö ei saa laajaa kannatusta. Mieluisampana pidetään joko demarien ja kokoomuksen tai porvaripuolueiden yhteistä hallitusta.

Esko Ahoa pääministeriksi haluavista 60 prosenttia haluaisi hallitukseen kokoomuksen kanssa. Vain 31 prosenttia lähtisi demarien kanssa samaan hallitukseen. Lipposen tukijoista 64 prosenttia ottaisi kumppanikseen kokoomuksen. Keskustan kelpuuttaisi 29 prosenttia. Niinistön kannattajien mielipiteet jakautuvat kahtia: 49 prosenttia kannattaa sinipunapohjaa ja 45 prosenttia porvarihallitusta. Kun ihmisiltä kysyttiin, kenet puheenjohtajista he ottaisivat oman pääministerisuosikkinsa hallituskumppaniksi, suosituin oli Niinistö 34 prosentillaan. Lipponen sai äänistä 20 prosenttia ja Aho 18 prosenttia.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.