Mainos

Aho kytkee EMU:n työllisyysohjelmaan

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho asettaa työllisyyttä ja aluepolitiikkaa kohentavan uskottavan ohjelman laatimisen ehdoksi sille, että Suomi voisi mennä mukaan EU:n talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen.

Ahon mukaan keskusta edellyttää, että jo toukokuussa eduskunnalle annettava EMU-selonteko sisältää vastauksia siihen, miten yhteisvaluutan haitat aiotaan torjua ja miten EMU-olosuhteissa eteen tuleviin häiriötiloihin varaudutaan.

Aho arvosteli tänään keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Kokkolassa vahvasti hallituksen aikeita pohjata EMU-päätös eduskunnassa käytävään tiedonantoäänestykseen. Hän korosti, ettei se riitä talous- ja rahaliiton jäsenyydestä päättämiseen.

Keskusta edellyttää, että poliittinen päätös EMU:un liittymisestä ja sen vaatimat lainmuutokset tuodaan eduskunnan ratkaistavaksi yhtä aikaa. Ahon mukaan vain tällä tavalla eduskunnalle varattu päätöksenteko-oikeus voi aidosti toteutua.

Aho muistutti Suomen ilmoittaneen EU-jäsenyyttä koskevissa neuvotteluissa, että osallistuminen talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen vaatii eduskunnan erillisen päätöksen. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta vahvisti asian.
-Kysymys Emusta ei voi olla Suomelle ilmoitusasia van päätösasia, hän sanoi.

Ahon mielestä meille on pesiytymässä uusi ilmiö, eurottuminen. Selkänojaa hankalien päätöksien tekemiseen haetaan EU:n oletetuista tai kuvitelluista päätöksistä.
-Tällä taktiikalla ei suomalaisten päätä käännetä EMU:n kannalle, Aho ennusti.

EMU-kanta vasta Ruotsin jälkeen

Keskustan puoluehallitus päätti eilen illalla Kokkolassa, että ylimääräinen Euroopan talous- ja rahaliittoa EMU:a käsittelevä puoluekokous pidetään vasta vasta Ruotsin sosialidemokraattien puoluekokouksen jälkeen, syyskuun puolenvälin jälkeen. Keskustan puheenjohtaja Esko Aho muistutti, että Ruotsin sosialidemokraattien kanta on käytännössä sama kuin Ruotsin hallituksen kanta.


(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.