Mainos

Aho haluaisi neuvotteluja tulevasta talousohjelmasta jo nyt

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho toivoo neuvotteluja seuraavan hallituksen talousohjelmasta jo nyt. Aho arvelee, että jos uudistuksia suunnitellaan tarpeeksi ajoissa, eduskuntavaalien jälkeen ei ajauduta pelkkiin menojen leikkauksiin.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho esittää puolueiden yhteisiä neuvotteluja niistä uudistuksista, joita seuraavan hallituksen pitäisi ryhtyä toteuttamaan. Uudistusohjelman riittävän aikaisella valmistelulla Aho haluaa estää sen, ettei eduskuntavaalien jälkeen ajauduta pelkkiin menojen leikkauksiin.

Neuvottelut tulisi Ahon mielestä käydä jo nyt. Jos pattitilanne jatkuu seuraavien eduskuntavaalien yli, hukataan vähintään yksi tärkeä vuosi. Nykymenolla seuraava vaalikausi alkaa Ahon näkemyksen mukaan jälleen uudella valtion menojen leikkauskierroksella. Valtiovarainministeriö on jo täyttä vauhtia valmistautumassa siihen. Leikkaustarpeeksi on mainittu 20 miljardia markkaa.

Aho ehdotti lauantaina keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa, että talouspoliittisia toimia pohtivan työryhmän kokoaisi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Siihen osallistuisivat myös keskeisimmät poliittiset liikkeet. Toinen vaihtoehto olisi Ahon mukaan hahmotella uudistuslinjaa samantyyppisellä yhteistyöllä, jota tehtiin Matti Pekkasen johtamassa työllisyystyöryhmässä viime eduskuntavaalien alla. Vaikka monet työryhmän ehdotuksista jäivät toteutumatta, se sai Ahon mielestä aikaan kansallisen yhteisymmärryksen kohtalonyhteydestä, joka liittää toisiinsa valtion velkaantumisen pysäyttämisen ja paremman työllisyyden.

Aho korosti, että nyt pitäisi saada aikaan vastaava kansallinen yhteisymmärrys uudistuslinjasta, jolla murretaan työttömyyden, valtion velkaantumisen ja kireän verotuksen noidankehä. Samalla syntyisi kansallinen strategia yhteisvaluuttaa varten. Aho puuttui myös eduskunnan perjantaina tekemään Emu-päätökseen. Hän luonnehti päätöstä vääräksi ja väärässä järjestyksessä syntyneeksi. Sen mukaan on nyt kuitenkin elettävä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.