Mainos

Aho: Hallitus ei reagoi taloustilanteeseen

Oppositiojohtaja Esko Ahon mielestä hallitus on varautunut budjettiesityksessään huonosti talouskasvun hidastumiseen. Aho sanoi tänään odottaneensa valtiovarainministeri Sauli Niinistöltä syvällisempää arviota talouden tilanteesta.

Keskustan puheenjohtaja jäi kaipaamaan Niinistön budjettiesittelystä myös selvitystä niistä vaihtoehdoista, jotka olisivat käytettävissä. Hän huomautti, että talousnäkymät näyttävät vähän pidemmälläkin aikavälillä selvästi huonommilta kuin ne olivat budjettiesitystä laadittaessa.

-On välttämätöntä, että eduskunta ottaa tämän puolen esille ja ryhtyy miettimään, miten hitaan kasvun oloissa pärjätään. Se on eri strategia kuin silloin, kun kasvu on viisi prosenttia vuodessa, Aho totesi.

Aho haluaisi, että budjetissa kannettaisiin huolta erityisesti työllisyydestä. Siinä pitäisi olla välineet, joiden avulla työllisyystilanne voisi parantua edelleen. Ulkoinen maailma on rajusti muuttunut, mutta budjettia eduskunnalle esiteltäessä ei siihen reagoimisesta näkynyt Ahon mukaan merkkejä.

Jos nykyiset näkymät jatkuvat pitkään, työttömyysluvut kääntyvät selvään kasvuun. Silloin ollaan Ahon mielestä todella pahassa tilanteessa koko julkisen talouden kannalta. Aho näkee Suomen tilanteen kuitenkin nyt erilaisena kuin se oli hänen pääministeriaikanaan 1990-luvun alussa.

-Pikemminkin Yhdysvaltain taloudessa on tuttuja merkkejä velkaantumisen ja myös vaihtotaseongelman vuoksi.

Perustyötä eduskunnassa

Aho istui tänään eduskunnassa omalla paikallaan ensimmäistä kertaa lähes vuoden kestäneen tauon jälkeen. Hän arvioi, ettei mitään uutta ole tällä välin tapahtunut. Hallituksen tapa suhtautua asioihin ei ole muuttunut.

-Se ei lupaa hyvää, Aho huomautti.

Vaalikauden alussa ja erityisesti viime keväänä ennen Harvardiin lähtöään Aho jätti hallituksen sättimisen paljolti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen huoleksi. Nyt Aho lupaa esiintyä eduskunnassa enemmän kuin parin viimeksi kuluneen vuoden aikana. Presidentinvaalit veivät lähes kokonaan yhden talven ja edellistä talvea sävyttivät eduskuntavaalit.

-Olettaisin, että nyt tulee vuosi, jolloin teen istuntosalissakin peruseduskuntatyötä paljon näkyvämmin, totesi Aho.

-Eduskunta on tärkeä foorumi, jota oppositionkin pitäisi käyttää monella tavalla ja tehokkaasti, Aho painotti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.