Mainos

Aho: Hallituksen veromallissa valuvika

Suurin oppositiopuolue keskusta arvostelee hallituksen viime viikolla päättämiä tuloveron alennuksia.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho sanoi Turussa keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että hallituksen veromallissa on valuvika, minkä takia se ei paranna työllisyyttä. Ahon mielestä veronkevennykset sorvattiin palvelemaan hallituspuolueiden kannatuksen nostamista eikä työttömyyden laskemista.

Keskusta puolestaan alentaisi välillisiä työvoimakustannuksia eli pienentäisi nk. verokiilaa. Ensi vuoden budjetissa toteutettavat veronkevennykset suosivat Ahon mielestä suurutuloisia. Hän haluaisi hyvätuloisten veroja alennettavan vasta kun työttömyyskin alenee.
-Tuloverojen kevennykset pitää nyt kohdentaa selkeästi pienituloisten hyväksi, jolloin niiden työllistymisen kynnystä alentava vaikutus saadaan mahdollisimman suureksi, Aho sanoi.

Kannustinvähennys miellytti keskustaa

Hallituksen veropäätöksistä Ahon kiitoksen sai kannustinvähennys, joka keskustajohtajan mielestä on keskustan vuoden takaisen esityksen kopio. Ainoa ero on, että keskusta olisi rahoittanut vähennyksen valtion eikä kuntien kukkarosta.

Keskustassa korostetaan, että tuloveron kevennykset maksetaan kunnilla ja lisäksi niitä peritään takaisin energiaveroina. Kokonaisveroaste ei siten alene. Keskustan eduskuntaryhmä sai tuoretta budjettitietoa valtiovarainministeriön valtiosihteeriltä Raimo Sailakselta. Ahon mukaan Sailas sanoi, ettei veroratkaisuilla ole juuri työllisyysvaikutuksia.

Alkoholiverosta budjettiaukko?

Keskustan eduskuntaryhmässä löydettiin vielä julkistamattomasta budjettiesityksestä jo mahdollinen miljardien markkojen budjettiaukko. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aapo Saaren mukaan aukko syntyy, jos alkoholijuomien tuontirajoitukset lievenevät vuodenvaihteessa.

Budjettiesitykseen on kirjattuja alkoholijuomaveron tuotoksi tiettävästi jonkin verran alle tämän vuoden n. 7,4 miljardin markan. Jos ensi vuonna EU-maista saadaan tuoda verotta olutta 120 litraa, viinejä 90 litraa, aperitiiveja 20 litraa ja viinaa 10 litraa. Alkon myynnin uskotaan romahtavan ja verotulojen siten pienenevän.

Kunnilta viedään liikaa

Keskustan ryhmä antoi ensimmäisenä kokouspäivänään kannanoton, jossa syytetään hallitusta epävarmuuden lisäämisestä kunnissa. Keskustan mielestä hallitus esittää kuntien valtionosuuksiin ja verotuloihin ylisuuria leikkauksia ja ajaa kuntia siten talousvaikeuksiin ja pakkoliitoksiin.

Ryhmäjohtaja Saaren mukaan päätökset vievät kunnilta keskimäärin 2 500 markkaa jokaista nelihenkistä perhettä kohti. Keskustan kannanoton mielestä leikkaukset vaarantavat kansalaisten yhdenvertaisuuden lisäämällä kuntien eroja.

Suurläänit eivät kelpaa

Keskustan hampaissa on hallituksen veropäätösten lisäksi myös mm. suurläänien perustaminen. Ryhmäjohtaja Saari tosin arvioi, että hallituspuolueet saavat niskuroijansa kuriin ja viiden suurläänin perustaminen toteutuu.

Puheenjohtaja Ahon mielestä suurläänit merkitsevät vain uutta hallintoporrasta. Aho myös syytti hallitusta alueellisten kehityserojen kasvun unohtamisesta. Hänen mielestään maassa on kasvamassa uusi muuttoaalto, jossa voittaja on vain pääkaupunkiseutu.

Varsinkin Itä-Suomessa henkinen ilmapiiri on Ahon mielestä ahdistunut, eikä sitä paranna se, ettei hallituksen Itä-Suomi-ohjelmaa toteuteta vielä budjettiesityksessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.