Mainos

Ahmed Zewail saa kemian Nobelin

Tämänvuotinen kemian Nobel-palkinto on myönnetty Ahmed Zewailille. 52-vuotias egyptiläissyntynyt Zewail toimii professorina Kalifornian teknillisessä korkeakoulussa Pasadenassa, Yhdysvalloissa. Zewail on tutkinut atomien liikkeitä molekyyleissä ultranopean laserin avulla. Ruotsin Akatemian perusteluissa pidettiin hänen tutkimustaan uraauurtavana ja jopa vallankumouksellisena alallaan.

Ruotsin tiedeakatemia vertaa Zewailin työtä kemian alalla televisioidun jalkapallo-ottelun hidastukseen: samalla tavalla kun tv-katsoja haluaa seurata pelaajien ja pallon liikkeitä ennen maalia haluavat myös kemistit seurata kemiallisen reaktion vaiheita pienimpiä yksityiskohtia myöten. Tämä on vaatinut aivan uudenlaisen tekniikan käyttöä. Zewail on tutkinut atomeja ja molekyylejä reaktion aikana "hidastuksessa" ja seurannut, mitä oikeastaan tapahtuu kemiallisten yhdisteiden hajotessa ja uusien muodostuessa.

Zewail on käyttänyt tekniikkaa, jota voisi kutsua maailman nopeimmaksi kameraksi. Nopeiden laservälähdysten avulla päästään aikamittakaavaan, jolla reaktiot todella tapahtuvat, nimittäin femtosekunteihin. Yksi femtosekunti on 0,000000000000001 sekuntia, joka suhde sekuntiin on sama kuin sekunnin suhde 32 vuoteen. Tätä tutkimusalaa kutsutaan fysikaalisen kemian piirissä femtokemiaksi. Femtokemian avulla voidaan ymmärtää, miksi toiset kemialliset reaktiot tapahtuvat ja toiset eivät. Se selittää myös lämpötilan merkityksen mm. reaktioiden nopeuteen.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.