Mainos

Ahern: Lipponen toinen virallinen ehdokas komission johtoon

Paavo Lipponen on ehdokkaana EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin seuraajaksi, sanoo Irlannin pääministeri Bertie Ahern.

EU:n puheenjohtajamaan Irlannin pääministerin Bertie Ahernin mukaan Suomen Paavo Lipponen on toinen virallinen ehdokas komission puheenjohtajan Romano Prodin seuraajaksi.

Prodi jättää tehtävänsä ensi marraskuussa.

Uutistoimisto Reutersin julkistamassa haastattelussa Ahern arvioi, että unionin jäsenmaiden olisi "vaikeaa" tukea toista ehdokasta, Portugalin Antonio Vitorinoa, koska tämä on sosialisti. Vitorino on EU:n komission oikeus- ja sisäasioiden komissaari.

Pääministeri Ahern ei selittänyt Reutersin haastattelussa, mitä hän tarkoittaa ilmaisullaan, että Lipponen on "virallinen ehdokas". Suomen hallitus ei ole asettanut Lipposta virallisesti ehdokkaaksi, mutta pääministeri Matti Vanhanen on aiemmin sanonut tukevansa Lipposta komission puheenjohtajaksi.

Ahernin "virallisiksi" nimeämien ehdokkaiden lisäksi julkisuudessa on mainittu ehdokkaana mm. Kreikan pääministeri Kostas Simitis. Useissa arvioissa on kuitenkin todettu, että tehtävään on tarjottu julkisuudessa lähes kaikkia Euroopan entisiä ja nykyisiä pääministereitä.

EU:n komissio vaihtuu marraskuussa 2004. Komission puheenjohtajan valitsevat EU-maiden poliittiset johtajat, mutta valinnalle on saatava myös Euroopan parlamentin hyväksyntä. Poliittisten johtajien on määrä tehdä valintansa EU:n huippukokouksessa kesällä huippukokouksessa Brysselissä EU-parlamentin vaalien jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.