Mainos

Ahdistaako kiire? Seitsemän vinkkiä rennompaan elämään!

Nykyihminen on kiireisempi kuin koskaan. – Ihmiset puhuvat liian nopeasti ja kiiruhtavat aina paikasta toiseen, toteaa kirjailija Jana Jasper.

Nykyihmisen elämää värittää ikuinen kiire, kirjoittaa Webmd.com.

– Se näkyy joka puolella. Ihmiset puhuvat liian nopeasti ja kiiruhtavat aina paikasta toiseen. Aloitamme asioita, mutta emme lopeta niitä. Päässä on koko ajan ikävä tunne, että jotain on unohtunut, kuvailee Take Back Your Time -teoksen kirjailija Jana Jasper. Krooninen ajanpuute puolestaan johtaa stressiin.

Ajanhallinnan asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että stressiä on mahdollista vähentää näillä yksinkertaisilla keinoilla.

Laadi ajankäyttöpäiväkirja

Suunnittele viikon ohjelma etukäteen. Ole rehellinen. Jos katsot televisiota 25 tuntia viikossa, kirjoita se ylös.

– Tämä herättää ihmiset ajattelemaan omaa ajankäyttöään. Kaikki täytyy laskea mukaan: kuntosalikäynnit, syöminen, ajaminen, tapaamiset… Voi olla järkyttävää huomata, miten vähän meillä on omaa aikaa. Mutta on vaikeaa tehdä fiksuja päätöksiä ajankäytöstä, jos et tiedä, mihin aikaasi kulutat, toteaa Jasper.

Opetelle sanomaan ei

Sulje puhelimesi ja hakulaitteesi. Jos joku pyytää sinua tekemään jotakin, mutta et vain yksinkertaisesti ehdi, kieltäydy kohteliaasti, mutta napakasti. Älä tunne syyllisyyttä.

– Monilla ihmisillä on kiire sen takia, että he eivät osaa asettaa rajoja ja sanoa ei, toteaa Meeting & Management Essentialsin perustaja ja toimitusjohtaja Jana Kemp.

Hän kehottaa keskittymään omiin tavoitteisiin. Ajankäyttöpäiväkirja on tässä asiassa suureksi avuksi. Selvitä, mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita, kuten perhe, ystävät ja terveys. Kun tiedät, mihin kaikkeen sinulla riittää aikaa, kieltäydy niistä tehtävistä, jotka eivät sovi yhteen tärkeiden asioiden kanssa.

Tee listoja

– Tee lista tekemättömistä asioista ja lisää perään, kuinka paljon aiot käyttää niihin aikaa, neuvoo Tracy Lyn Moland, Mom Management, Managing Mom Before -teoksen kirjoittaja.

Näin voit helposti päättää, mitkä tehtävät täytyy tehdä ensin ja mitkä voi tehdä myöhemmin.

Anna tietokoneen auttaa

Teknologia on edesauttanut kiireisen elämäntyylin syntymistä, joten käytä sitä myös stressin vähentämiseen. Voit laatia kalenterit, listat ja muut tarpeelliset asiat suoraan tietokoneelle.

– Kun käytät teknologiaa, pääset eroon turhasta paperista. Se on todella tärkeää, Jasper vakuuttaa.

Ajattele asiaa näin: mitä vähemmän sinulla on roinaa nurkissasi, sitä vähemmän sinun täytyy käyttää aikaasi niiden järjestelyyn.

Tee monia asioita kerralla

Jos sinulla on kaksi tehtävää, jotka voit yhdistää, tee se. Käytä kuitenkin maalaisjärkeä, äläkä esimerkiksi puhu puhelimeen samalla kun ajat. Voit vaikkapa maksaa laskuja samalla kun katsot televisiota.

– Naiset pystyvät keskittymään moniin asioihin samaan aikaan paremmin kuin miehet, Moland toteaa.

Älä pyri täydellisyyteen

Perfektionisti haluaa huolehtia kaikista pienistä yksityiskohdista, mutta samalla myös viivyttelee ja lykkää asioita.

– Riittää, että tekee parhaansa, Jasper muistuttaa.

Kemp huomauttaa, että jos jatkuvasti asettaa itselleen tavoitteita, joita ei saavuta, lisää ainoastaan omaa stressitasoaan.

Palkitse itsesi

Kun edistyt ajanhallinnassa, muista palkita itsesi!

– Ajankäyttöpäiväkirja auttaa järjestelemään omaa aikaa. Kun onnistut sanomaan ei, nauti siitä! Palkinnon ei tarvitse olla iso. On tärkeää, että tiedostat edistyväsi ja nautit menestyksestä, Jasper rohkaisee.

MTV3/Helmi

Lähde: Webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.