Mainos

Agricolan mahdollinen synnyinkoti löytynyt

Mikael Agricolan synnyintila sijaitsee lähellä Pernajan kirkkoa. Nyt löytynyt kivijalka osoittanee, että pihapiiri on ollut samalla paikalla jo pitkään.

Mikael Agricolan synnyintilalla tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on paljastunut kivijalka, joka saattaa osoittaa hengenmiehen synnyinkodin paikan. Kivijalan lisäksi löytyi vanha lattiakerrostuma, jonka alla oli hiiliä.

Löydön ajoitus on vielä auki, mutta se saattaa olla peräisin jopa ajalta ennen 1700-lukua. Kivijalka löytyi uudemman kivijalan alta. Esille kaivettujen hiilien ikä selvitetään radiohiilitutkimuksissa.

- Löytö osoittanee, että pihapiiri on sijainnut pitkään nykyisellä paikallaan. Vanhemman rakennuksen tuhouduttua päälle on rakennettu uusi rakennus miltei samaan paikkaan, pohtii tutkimuksia johtanut arkeologi Hanna-Maija Pellinen Turun yliopistosta.

Löytö tehtiin pihan korkeimmalta kohdalta, minkä vuoksi se on varteenotettava ehdokas Agricolan aikaisen 1500-luvun päärakennuksen paikaksi.

Mikael Agricolan synnyintila sijaitsee lähellä Pernajan kirkkoa. Arkeologiset kaivaukset tilalla tehtiin heinäkuun lopulla. Kyseessä oli Pernajan kunnan ja Turun yliopiston Agricola-juhlavuoden yhteistyöprojekti. Agricolan kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 450 vuotta.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja