Mainos

Agricolaa juhlitaan koko ensi vuosi

Agricolan kunniaksi painetaan postimerkki ja tehdään muistoraha sekä -mitali. Agricolasta kuullaan myös televisiossa ja radiossa, ja näytelmiä sekä konsertteja on eri puolilla Suomea.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 450 vuotta Mikael Agricolan kuolemasta. Juhlavuoden aikana on monenlaista ohjelmaa eri puolilla Suomea.

Vuoden avaustapahtuma pidetään loppiaisena 6. tammikuuta Pernajassa. Pääjuhlallisuudet ovat Agricolan päivänä 9. huhtikuuta Turussa.

- Juhlavuoden teemalla Oma kieli - oma mieli ilmaistaan kielen, kulttuurin ja kansallisen identiteetin merkitystä nykyajan Suomessa, Euroopassa ja maailmassa, juhlavuoden pääsihteeri Ossi Tuusvuori kertoo.

Esimerkiksi koululaitos, kirkko ja kirjastot ovat näkyvästi mukana juhlavuoden vietossa. Agricolan kunniaksi painetaan postimerkki ja tehdään muistoraha sekä -mitali. Agricolasta kuullaan televisiossa ja radiossa, ja näytelmiä sekä konsertteja on eri puolilla Suomea.

Uskonpuhdistaja Agricola loi pohjaa Suomen kirjakielelle. Hän muun muassa suomensi Uuden testamentin ja kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen aapisen. Agricola nimitettiin Turun piispaksi vuonna 1554.

Agricola kuoli vuonna 1557 Kuolemajärvellä palatessaan Ruotsin ja Venäjän välisistä rauhanneuvotteluista. Hänen syntymävuottaan ei tiedetä, mutta todennäköisesti Agricola syntyi noin vuonna 1510.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.