Mainos

Aggressiivinen tuberkuloosi leviää Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on tunnistettu aggressiivinen, erittäin nopeasti puhkeava tuberkuloosin bakteerikanta, sanoo suomalaista kansanterveyslaitosta vastaava CDC-laitos tänään New England Journal of Medicine -lehdessä.

Bakteerikannan aiheuttama tauti leviää jo kaksi tuntia altistumisen jälkeen, kun yleensä tuberkuloosi tarttuu hyvin hitaasti ja sitä ennen on täytynyt viettää pitkiä aikoja tautia sairastavan läheisyydessä. Eläinkokeiden perusteella on selvinnyt, että aggressiivinen bakteerikanta lisääntyy tuhat kertaa nopeammin kuin tavanomainen.

Kyseinen bakteerikanta havaittiin ensimmäisen kerran esikouluikäisellä tytöllä tavallisessa tuberkuloosi-testissä Tennesseessä muutama vuosi sitten. Hänestä tauti tarttui ensin enoon ja sen jälkeen kahteen muuhun sukulaiseen. Lopulta tuberkuloosi havaittiin noin 70 prosentissa henkilöistä, jotka olivat olleet lyhytaikaisessa kontaktissa kolmeen ensimmäiseen tartunnan saaneeseen.

Tavanomainen tuberkuloosi ehtii harvoin edes puhjeta taudiksi, koska kantajan vastustuskyky sitä vastaan kehittyy pitkän itämisen aikana. Yleensä vain noin viisi prosenttia todella sairastuu. CDC-laitos kehottaa lääkäreitä olemaan erityisen valppaita uuden tuberkuloosimuodon havaitsemisessa ja ehkäisemisessä. Tautia ei ole esiintynyt uudestaan potilailla, jotka ovat saaneet siihen kerran hoitoa.

(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.