Aggressiivi hivuttautuu suomen kieleen

Uudesta rakenteesta väitellään huomenna Helsingin yliopistossa.

Suomen kieleen pyrkii uusi rakenne, aggressiivi. Se on ponteva kielto ilman kieltosanaa. Usein, muttei välttämättä, siihen liittyy kirosana. Aggressiiveja ovat esimerkiksi "siellä mitään neuvotella" tai "paskan marjat siellä mitään ole".

Mitä ihmettä, hivuttautuvatko kirosanat suomen kielioppiin? Aggressiivia tutkineen filosofian maisterin Lari Kotilaisen mielestä kyllä.

- Vaikka olen jo sen ikäinen, että teinejä kuunnellessa alkaa tuntua, että voisi sitä vähemmälläkin kiroilulla selvitä. Kirosana ei ole välttämätön aggressiivissa, mutta usein sitä käytetään. Kirosanat ovat kuitenkin suomen kielen osa siinä, missä muutkin sanat, Kotilainen, 33, sanoo.

Kotilainen väittelee Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aggressiivista huomenna. Hän on kerännyt aineistoa internetin chattipalstoilta, missä aggressiivia viljellään paljon. Rakenne hivuttautuu pikkuhiljaa myös kirjakieleen, vaikka sillä on vielä puhekielen leima.

- Helsingin Sanomista löysin esimerkin aggressiivista, "siellä mitään neuvotella". Toisaalta en voisi kuvitella sitä käytettävän onnettomuusuutisissa. "Sillä mitään turvavyötä ollut", olisi ehkä liikaa.

Kotilaisen lempi-ilmaus suomen kielessä on monen vuoden tutkimisen jälkeenkin aggressiivi.

- En ole vielä kyllästynyt agggressiiviin. Jotain nasevaa siinä on. "Mä mitään väikkäriä tee", on maistunut viime aikoina suussa parhaalta.

Vaikka sukulaiset nikottelivat välillä, kollegat ottivat Kotilaisen tutkimustyön myötämielisesti. Jotkut tosin pitivät kirosana-aihetta hieman populistisena.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat