Mainos

Agfanistanin ihmisoikeustilanne huonontunut

Afganistanin ihmisoikeustilanne on huonontunut, toteaa tuore YK:n raportti. Kodin ulkopuolella työssäkäyvien naisten turvattomuus on lisääntynyt eniten.

YK kehottaa vuosiraportissaan sekä talebaneja että hallitusta kunnioittamaan myös lasten oikeuksia. Lähes puolet lapsista ei edelleenkään pääse kouluun, osin ääri-islamilaisten talebanien väkivallan takia.

Presidentti Hamid Karzai osallistui tänään uuden kouluvuoden avajaisiin. Presidentti rukoili avajaisissa "rakkaat Talebanit, antakaa lastemme käydä koulua, lopettakaa sukulaistenne, lastenne, veljienne ja sisartenne vainoaminen."

614 koulua pysyy talebanien uhkailujen takia suljettuina. Niiden alueella asuu 400 000 kouluikäistä lasta, jotka nyt jäävät ilman sivistystä. Ääri-islamilainen liike estää erityisesti tyttöjä käymästä koulua, estää naisopettajia tulemasta töihin tai sabotoi koko koulua liian vapaamielisten oppien takia.

Sitä paitsi yli viisi miljoonaa lasta jää kouluopetuksen ulkopuolelle viranomaisten mukaan sosiaalisista ja taloudellisista syistä. Lasten on käytävä töissä, koulumatkat ovat ehkä liian pitkät tai kynnyskysymykseksi voi tulla pakollisten henkilöllisyyspapereiden, koulupuvun ja kirjojen hankkiminen.

Yhdysvallat puuttuu asiaan

Yhdysvaltain tuore ulkoministeri Hillary Clinton kutsui tänään koolle korkean tason konferenssin pohtimaan taistelua taleban-sissejä vastaan. Konferenssiin kutsutaan alueen tärkeimmät vaikuttajat, myös Iran, ja se pidetään tämän kuun viimeisenä päivänä ilmeisesti Brysselissä.

Tänään julkaistun mielipidemittauksen mukaan amerikkalaiset kannattavat presidentti Barack Obaman päätöstä lähettää 17 000 uutta sotilasta parantamaan Afganistanin turvallisuutta. Tällä hetkellä Afganistanissa on 70 000 ulkomaalaista sotilasta.

Suomi on luvannut kaksinkertaistaa sadan henkilön joukkonsa loppukesästä pidettävien vaalien ajaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.